Ten vierde: Ik maak gebruik van diverse vormen en metaforen bij het herscheppen en herordenen. Het zijn keuzes die zorgvuldig worden overwogen.
Vormen (roman, kort verhaal, gedicht, lied, theater, hoorspel en dergelijke) hebben met de omvang van het werk te maken maar meer nog met de tijd, de ruimte en de handeling die het thema behoeft om door te dringen tot de binnen- en de buitenwereld van anderen. In die zin heeft de vorm ook iets met de communicatiestructuur te maken. Mijn vormen zijn dus eigenlijk communicatiestructuren.
Metaforen zijn ook ‘communicatiestructuren’ maar meer op het inhoudelijke niveau. Voorbeeld: zoals ik wijn nooit uit een kopje zal drinken zal ik voor een ècht liefdesverhaal altijd de ‘ik’ als metafoor kiezen.
De metafoor ‘ik’ staat voor: centrum, concentratie, confrontatie - hart, ziel, verstand. Het is een eenduidig beeld en voor ‘mijn-zelf’ het meest waardevolle, want: het ‘ik’ wordt zich van zich-zelf bewust door in relatie te staan tot de ander! Dit is interessant, want in literaire zin doet die ander zich voor in metaforen. In de relatie tussen het metaforische ik en de metaforische ander kan de waarheid (= het thema) zich openbaren.
Maar: ‘de waarheid’ is nooit eenduidig en behoeft ook metaforen om ‘geopenbaard’ (of geoperationaliseerd) te worden. Daarom kan ik diverse liefdesverhalen schrijven: vanuit het ik-perspectief en gebruikmakend van diverse communicatiestructuren (= metaforen en vormen).
Het is jammer dat metaforen doorgaans een eigen leven gaan leiden en niet worden ervaren als communicatiestructuren, dus als ‘plaatsvervangende tekens’ voor iets wat zich bij voorbeeld niet-onder-woorden-laat-brengen omdat het niet eenduidig is of/en omdat het te complex is voor onze uitdrukkingsmogelijkheden.
Het misverstand tussen diverse culturen, religies, etniciteiten, seksen zou meteen zijn opgelost indien men ‘voorbij’ de metaforen kon kijken.
Van metaforen kan men genieten zoals men geniet van de natuurverschijnselen; zoals men geniet van melodielijnen en ritmemotieven uitgevoerd in de eigen kleur, die de klankregisters van diverse instrumenten hebben; zoals ik onlangs heb genoten van de uitgesproken kleuren van een Karel Appel-expositie in het Haags Gemeentemuseum.