dat brieven vooral dan ‘literair’ zijn als ze met een terloopse knipoog naar de openbaarheid geschreven zijn, een houding waarin Gerard Reve zich heeft bekwaamd. Hij speelt een opzettelijk spel met de grenzen tussen het publieke en dat wat het meest privé is, de brief aan de geliefde. Zijn biografisch ‘ik’ neemt de proporties aan van een literair personage. Want buiten dat, vaak maken liefdesbrieven niets dan omcirkelende bewegingen om de al dan niet gedeelde liefde, daar zijn het liefdesbrieven voor. Op fluisterende, bezwerende of hartstochtelijke toon wordt zij telkens weer bevestigd.
De Zwitserse schrijver Max Frisch beschrijft in zijn roman Gantenbein hoe een man op de salontafel, het keukenaanrecht of de kaptafel brieven aan zijn vrouw ziet slingeren, alle afkomstig uit hetzelfde verre oord, voorzien van hetzelfde handschrift. Hij bedwingt zich en leest ze niet. Totdat hij op een nacht niet kan slapen, door het huis stommelt en zijn oog op de lade valt waarin zijn vrouw haar brieven bewaart. Het slot van de la is kapot. Zijn afgunst overwint zijn terughoudendheid en hij begint te lezen - liefdesbrieven, ongedateerd, ongesigneerd, zonder enveloppes, alleen de handschriften wisselen. Eén handschrift is veel vertegenwoordigd, hij leest jaloers, geërgerd door zoveel ten toon gespreide onbenulligheid, door zoveel variaties op versleten zinsneden. Tenslotte traceert hij de afzender - hij is het zelf.
Brieven, dikwijls hebben ze louter particuliere waarde. Ik denk, Anna, met alle respect, dat jouw brieven grosso modo zelfs een tussendoor-karakter hebben. Zelf geef je immers ook aan dat je je ‘echte’ inspiratie reserveert voor je literaire werk. Bovendien is er o zo vaak sprake van vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijn, maagpijn, misselijkheid, verkoudheid, een lichte griep, bronchitis, eczeem, chronisch tijdgebrek, en drukte, veel drukte. Opvallend vind ik wel hoezeer je brieven de thema's van en ideeën uit je boeken bevatten. Ik weet dat het voor jou bij het schrijven gaat om de inzet van de volledige persoonlijkheid, van hart en hoofd, met bloed en tranen. De schrijver moet de eigen stem verheffen en daarbij alle eerlijkheid en moed opbrengen die in haar leeft. En reële smart geldt letterlijk als creatieve kracht - zolang je hevig lijden kan leef je per slot van rekening. Als je dan ook nog literair op je lijden kunt reageren, bij het klimmen uit het diepe dal van een ongelukkige liefde een meesterwerk kunt schrijven, wat dan nog geklaagd?
In verschillende brieven bevestig je nogmaals wat alle biografisch geïnteresseerden allang weten: Eenzaam Avontuur is een