[Nummer 18]
Redactioneel
Dit zomernummer is voor driekwart een Frans nummer geworden. In aansluiting op het vorige nummer van Lust & Gratie, publiceren wij het derde paneel van het drieluik over godsbeelden in het werk van een aantal schrijfsters. Camille Mortagne richt deze keer haar aandacht op het filosofisch onderzoek van Luce Irigaray.
Barbara Jarzcak schreef een essay over het thema van de eenhoorn en de spiegel in het werk van Mireille Best. Inmiddels zijn er twee boeken van Mireille Best bij uitgeverij Furie verschenen onder de titels De Voorbijgangster en Zo maar wat woorden.
Violette Leduc komt in Nederland eindelijk meer in de belangstelling. Guusje Eijbers bewerkte La Bâtarde van Leduc voor toneel. Dit toneelstuk is te zien in Den Haag vanaf 14 mei t/m 4 juni a.s., Oude Tram Remise, Parallelweg. De voorstellingen beginnen om 21.00 uur. Isabelle de Courtivron schreef een artikel over de relatie tussen Violet Leduc en Simone de Beauvoir. Er is de afgelopen tijd genoeg geschreven over de verhouding Sartre-De Beauvoir of Camus-Sartre. Naar ons weten is dit het eerste uitgebreide artikel over de complexe vriendschap, die Violette Leduc en Simone de Beauvoir hadden.
In het najaar verschijnt bij uitgeverij Furie in vertaling van Martha Vooren, Djuna Barnes' Ladies Almanack. Het boek dat in de sub-subcultuur van de lesbische cultuur al van hand tot hand ging, wordt nu voor meer Meisjeshanden beschikbaar. In deze Lust & Gratie een kleine, maar prikkelende voorpublikatie.
Verder in dit nummer: de Belgische dichteres Christine D'haen, de Nederlandse dichteres Eva van Sonderen en de Nederlandse fotografe Els van der Monde.
Woedend en bezorgd zijn wij door de invoering van een nieuwe Britse wet die lokale overheden verbiedt ‘propaganda voor homoseksuali-