Lust en Gratie. Jaargang 1
(1983-1984)– [tijdschrift] Lust en Gratie– Auteursrechtelijk beschermd
[pagina 6]
| |
[pagina 7]
| |
Het is feest: het nieuwe lesbisch kultureel tijdschrift ‘Lust en Gratie’ wordt ten doop gehouden. De titel van ons tijdschrift geeft programmatisch aan waar de belangstelling van ‘Lust en Gratie’ naar uitgaat: een publikatie waarin vorm en inhoud zowel esthetisch als inspirerend horen te zijn. Wij besteden aandacht aan visuele kunst, aan literatuur en polemiek. Ook de wetenschap komt aan het woord, mits ze zich van haar grijze driedelige kostuum ontdoet. De wetenschappelijke artikelen zullen uitgaan van ruimere opvattingen dan die in het dominante wetenschapsbedrijf zijn voorgeschreven; een onderwerp als spiritualiteit komt tot nu toe bijna nergens aan de orde, omdat het buiten de empirisch-analytische methoden valt. Verder probeert ‘Lust en Gratie’ de traditioneel geworden scheiding tussen kunst en wetenschap te doorbreken. De redaktie heeft hierbij niet voor een eenduidig standpunt op methodologisch of ideologisch terrein gekozen. Het lijkt veel spannender om de diversiteit van schrijfstijlen en visies aan bod te laten komen.
De gemeenschappelijke noemer waaronder de publikaties in dit tijdschrift vallen is geëngageerdheid met lesbische kultuur. Wij zien het begrip lesbisch niet uitsluitend als een verwijzing naar bedpraktijken - hoewel dit aspekt vooral niet weggemoffeld mag worden. Het bed is en blijft de parameter van het patriarchaat. Het terrein van de lesbische kultuur wordt door de redaktie veel ruimer ingevuld. Wij willen een wereld laten zien, waarin vrouwen voor elkaar centraal staan, niet alleen erotisch, maar ook sociaal. Dit mondt uit in een grote diversiteit van thema's. Onze interesse gaat uit naar historische rekonstruktie van vrouwelijke tradities, naar de voorwaarden en de belemmeringen daarvan. Wij zoeken naar teksten die vrouwen geschreven hebben over hun leven met vriendinnen, hun hartstochten, hun avonturen, hun ideeënwereld, hun specifieke invulling van sociale bindingen en verhoudingen. Wij streven ernaar op deze manier een kultureel perspektief te ontwikkelen dat uitgaat van een primair engagement van vrouwen met vrouwen. Deze subjektieve blik zal vele algemeen-geformuleerde theorieën - wetenschappelijke en esthetische - doen verschuiven naar een plaats waar menselijk niet slechts als mannelijk gedefinieerd is, en waar vrouwelijk niet afgeleid is van heterosociale normen die uiteindelijk neerkomen op mannelijke normen. Deze strategie zien wij niet uitsluitend als een uitkomst van de europese vrouwenbeweging. Overal ter | |
[pagina 8]
| |
Overal ter wereld waren en zijn vrouwen bezig om zich aan patriarchale, heterodominante normen te ontworstelen vanuit hun specifieke leefsituatie. ‘Lust en Gratie’ zal proberen uit deze vrouwenkulturen informatie te geven. Wellicht zal blijken dat er een heterogeen netwerk van dekolonisatie-pogingen aanwijsbaar is, dat nog lang niet genoeg uitgebuit wordt om wederzijdse inspiratie op te doen. ‘Lust en Gratie’ formuleert haar bedoelingen als een utopische reis waarvan het doel nog lang niet bekend is. Voor ons ligt Utopia niet op een ver afgelegen eiland. Utopia is (in ons) al aanwezig in de vorm van fantasieën, experimenten in leefvormen, artistieke produkties en polemiek. ‘Lust en Gratie’ rekonstrueert dus niet slechts de geschiedenis van een lesbische kultuur, zij biedt de mogelijkheid en het papier om nu en in de toekomst vorm te geven aan nieuwe ideeën. Er zal ruimte zijn voor grafische kunst, fotografie, essays, gedichten, verhalen, brieven, dromen, stripverhalen en elke vorm die nog bedacht wordt. We geven ruimte aan kunstenaressen die mede door het traditionele kunstbeleid nog weinig kansen kregen om hun werk te publiceren. En dat zijn er veel. In de redaktie van ‘Lust en Gratie’ zindert het van ideeën, het tweede nummer jeukt al in onze vingers.
De redaktie |
|