werd in München, werd een lang gemeenschappelijk leven met Martin Buber, haar man, gegund. Ze stierf in 1958 als gelovige jood en als Israëlische.
Waarom nam Kierkegaard afstand van Regina en liet hij zijn liefde voor haar geen tastbare vorm krijgen, terwijl Buber en Paula voor een gemeenschappelijk leven kozen? Kierkegaard schreef zijn boeken doorgaans onder pseudoniem. De ‘schrijver’ van het bekende boek Vrees en beven is Johannes de Silentio - Johannes de zwijgende. Johannes zwijgt, omdat hij het religieuze geloof van Abraham niet verklaren kan: hij kan niet verklaren wat Abraham met al zijn geloof van een mogelijke moordenaar onderscheidt, iemand die zijn eigen zoon geweld aandoet.
Kierkegaard denkt dat alleen de enkeling die het totale morele denken op menselijk niveau achter zich laat en zich volledig aan God toevertrouwt, beloond kan worden met geloof. Fragmenten uit Vrees en beven wekken de indruk dat Kierkegaard zich als de ridder van de onthechting presenteert, als iemand die zijn liefde voor Regina aan God offert, om daarmee op Abraham te lijken, die bereid is zijn geliefde zoon te offeren. Dit idee wordt ook zichtbaar in het dagboek van Kierkegaard, waarin hij zich met Abraham vergelijkt. Uit passages van zijn dagboek blijkt onmiskenbaar dat hij een afwijzende houding tegenover het huwelijk inneemt, en inderdaad nemen sommige onderzoekers aan dat hij zich zelf als een mens zag die in de geest van de Bijbelse Abraham handelde. Maar de waarheid is complexer en heeft veel met de remmingen van Kierkegaard te maken. Zo staat ergens in zijn dagboek: ‘Ik zeg niet, dat ik niet zal trouwen omdat het huwelijk niet zou passen binnen het christendom, en dat heb ik ook nooit gezegd.’
Buber geloofde dat Kierkegaards afzien van het huwelijk samenhing met zijn christelijke levensvisie, en hij valt die houding in zijn korte stuk ‘Die Frage an die Einzelnen’, de vraag aan het individu, vanuit de joodse theologie scherp aan. En zelfs als Buber er in het geval Kierkegaard naast zit, doet dat er niet toe voor dit stuk. Belangrijker is de discussie over deze opvatting.
Het is lastig om aan de indruk te ontkomen dat achter dit gesprek tussen Buber en Kierkegaard een verborgen Paula staat, zonder wie de discussie over dit thema niet begonnen zou zijn: Buber kwam Paula tegen toen hij in Zürich studeerde. Ze was niet alleen een jaar ouder dan hij, maar ook vergeleken met hem veel volwassener en begaafder. Paula schreef, onder het mannelijk pseudoniem Georg Munkl, poëzie, proza en romans. De getalenteerde Paula herkende in de jonge Martin Buber het kinderlijke en het naïeve, en ze werd verliefd op hem. De verbinding tussen hen beiden leidde ertoe, dat Paula haar hele leven lang in de gedachtewereld van Buber verzonk, en wel in die mate dat beide personen bijna tot één persoon versmolten. Beschreven staat hoe ze ‘samen als één persoon’ gemeenschappelijke visioenen meemaakten.
Dan komen we nu op de kritiek van Buber op de beslissing van Kierkegaard