Tewin van den Bergh
In het hoofd van Sam
Marcel Möring herlezen [2] - over Het grote verlangen (1992)
Iedereen die broers of zussen heeft, zal ze herkennen. De momenten waarop je met elkaar herinneringen ophaalt uit je kindertijd, aan je ouders, je huisdieren, je school. Bloopers, heldendaden, bizarre of juist hartverscheurende taferelen; vaak keren dezelfde verhalen in die gesprekken terug. Je lapt ze als oude schoenen weer op, zodat je opnieuw vastigheid ervaart: dit waren wij en dit ben ik, en wij zijn familie van elkaar, gelukkig maar.
Geschiedschrijving zou ik die herinneringen niet willen noemen. Of mijn oom werkelijk tot bloedens toe met een stier gevochten heeft? Geen idee. De verhalen rijpen met de tijd en worden mooier en groter, ze groeien als blozende kinderen op. Ook lijkt de groep mensen die bij de gebeurtenis aanwezig was alleen maar uit te dijen. Sommige vertellingen zijn zo vaak op feestjes langsgekomen dat je bent gaan geloven dat je er zelf bij was: ja, de kat Pukkie die in de open mond van onze slapende zus pieste, hoe geweldig zag dat eruit! Terugrekenend blijkt echter dat je toen een baby was, of in elk geval nog niet tot herinneren in staat.
‘De herinnering is een hond die gaat liggen waar hij wil’, schreef geheugen-expert Douwe Draaisma ooit. We hebben er geen greep op, het geheugen gaat met ons aan de haal. En de ‘beste’ herinneraars, voeg ik hier graag aan toe, zijn vaak schrijvers. Mensen die de werkelijkheid automatisch verschrijven om zo over die werkelijkheid zelf iets zinnigs, meeslepends of briljants te kunnen zeggen.
Zo'n ‘schrijver’ is Lisa, het meisje in Het grote verlangen van Marcel Möring, de roman die ik onlangs herlas. Het is genieten geblazen als zij zich verliest in haar verhalen, waar fantasie en werkelijkheid om elkaar heen kringelen als de rook van haar joint. En ook Sam is gevoelig voor deze literatuur, hij neemt haar herinneringen aan omdat zij zo mooi vertelt, hoe vreemd ze soms ook zijn. Sam is een lezer.
Lisa weet zich alles van hun jeugd te ‘herinneren’. Voor haar tweelingbroer Sam fungeert ze als een soort externe harde schijf. Want Sam, de protagonist vanuit wiens perspectief wij alles meemaken, heeft een geheugen als een zeef. Zegt zij. En hun oudere broer Raph knikt instemmend.
Het is niet zomaar een doorsnee gezin waarover Möring schrijft; Sam, Lisa en Raph zijn wezen. Toen hoofdpersoon Sam twaalf jaar oud was, kwamen zijn ouders om bij een tragisch auto-ongeluk. Sindsdien zijn ze afzonderlijk ondergebracht in pleeggezinnen. Het boek start als ze elkaar daarna weer treffen. Voor