Els Meeuse
Vakantie vol verbeelding
Willem Jan Otten herlezen - over De bedoeling van verbeelding (2008)
‘Zomerdagboek, gevolgd door zes gedichten’, zo wil De bedoeling van verbeelding van Willem Jan Otten al enkele jaren gelezen worden. Otten heeft zijn gedachten in dit werk in de vorm van een dagboek gegoten. Is het een dagboek in de traditionele zin van het woord? Het literaire dagboekgenre verschilt, zo moge duidelijk zijn, essentieel van de emotionele kreten die de gemiddelde sterveling iedere avond in een kladderschrift noteert. Maar het genre verschilt ook van de ‘normale’ dagboekaantekeningen die een schrijver als Otten al jarenlang aan het papier toevertrouwt. Otten realiseert zich dat al schrijvend terdege. ‘Hoe vaak ben ik in de afgelopen tien weken gaan zitten omdat dit gepubliceerd gaat worden? Iedere dagboekschrijver die zich van publicatie bewust is schrijft een spookwerk.’ Als we het dan een spookwerk moeten noemen, dan is het wel een schitterend spookwerk. Een spookwerk dat zich bezighoudt met de diepste krochten die in het schrijven van literatuur, het beleven van het geloof en het omgaan met de actualiteit te vinden zijn. Duidelijk is dat er een majestueuze macht van verbeelding ten grondslag ligt aan de hoofdthema's die in het werk besproken worden.
In De bedoeling van verbeelding volg je Otten in gedachten op de voet. Hij viert vakantie in Vlieland, keert terug naar huis om het een en ander op de computer uit te tikken, reist weer naar het eiland en leest en denkt intussen onafgebroken. Hij reageert op actuele gebeurtenissen, beschrijft wat het lezen van onder talloze anderen Milosz, Conrad, Racine met hem doet, mijmert over zijn geloof en toont zijn worstelingen om dat wat later meesterwerken zullen worden (waaronder Specht en zoon) op papier te krijgen. Het is bij het lezen van het dagboek of je een kamer in Veertje krijgt en mee mag lezen, kijken en denken met Ottens literair vakantievieren.
De titel van het verslag van deze vakantie vol verbeelding roept een prangende vraag op: wat is de bedoeling van Ottens verbeelding? Otten denkt hier in dit zomerdagboek al schrijvend over na. Verbeelding is, zo blijkt, voor Otten in de eerste plaats een middel, of beter gezegd, hét middel om te bestaan. Immers hij denkt en bestaat pas door de verbeelding - stelt hij. Al jarenlang houdt hij een dagboek bij. Hij geeft gevolg aan de impuls aan het schrijven te zijn, in de hoop vervolgens te merken wat zijn gedachten nu eigenlijk inhouden. ‘Er heeft om deze werkwijze altijd een mystiek gehangen, die ik meestal voor me heb weten te