iets grotere tijdsspanne. Herinneringen en incidentele flashbacks waarmee toch wel een heel leven wordt gesuggereerd geven kleur aan het beschreven ogenblik, aan het moment waarop het spannend wordt en er een wending te verwachten valt. Zulke terugblikken mogen er bij deze schrijver nooit zelf met het verhaal vandoor, zodat het alsnog een levenslooproman zou kunnen worden. Opgeleid bij het toneel en haar professionele loopbaan begonnen als regisseur, behoudt Van der Meer in haar hele oeuvre een zekere eenheid van tijd, waardoor de druk stevig op de ketel blijft. We zien in een flits een leven, we mogen niet alles weten.
Dat is ook de ervaring van Nettie, de vrouw met de sleutel uit de nieuwe roman. Het is haar beroep om als een soort thuiszorgster in de avond allerlei huizen binnen te stappen. Niet om te wassen of te helpen verkleden, maar om haar klanten aan het bed voor te lezen en zo nodig even in te stoppen. Weliswaar ziet en hoort ze intieme dingen, maar het meeste blijft voor haar verborgen.
De vrouw met de sleutel heeft een nieuwe, echte theatrale Van der Meer-setting. Nettie is een onverwacht armlastig geworden weduwe. Zij heeft een advertentie gezet: vrouw met moederlijk voorkomen, brede heupen, prettige stem, wil aan uw bed komen voorlezen. Geen seksuele bedoelingen, zette ze eronder. Dit hilarische gegeven staat borg voor een tamelijk vrolijk en op zijn tijd bizar boek. De ernst van Nettie van Wijk wordt met mooie ironie neergezet, terwijl haar meer levenswijze gedachten zo onopvallend mogelijk worden gepresenteerd.
Het boek begint met een kort verhaal, ‘Dodenmars’, dat precies twee jaar geleden in Liter verscheen. Nettie leest het voor.
‘Toen knikte ik naar de vrouw in het bed en sloeg het tijdschrift dicht: dit was het voor vanavond.’ Ze heeft het verhaal bij zich om het als eerste te kunnen voorlezen, om dan te bespreken wat voor soort verhalen de klant wil horen. De onheilspellende titel van dit toch wel verzoenende ‘verhaal vooraf’ zet meteen de toon van de roman.
Nettie leest van alles voor, van Dostojewski tot de auteur ‘Raoul Trip’, van wie zij min of meer op de bonnefooi een niet eerder gelezen verhaal meeneemt naar klant Mike. Trip past immers altijd, die is nooit grof of expliciet seksueel, en hij schrijft zo prettig onnadrukkelijk. Tot zij het verhaal ‘Water, water’ helemaal moet laten klinken, tot het bittere einde, zonder iets van haar toenemende gêne aan Mike te mogen laten merken.
De roman bevat nog enkele opvallende verhalen van gefingeerde auteurs. En zo leest Vonne ons ter viering van haar jarige schrijverschap voor uit eigen werk. De schrijver als voorleesmoeder, je moet maar durven.
Het werk van Van der Meer in zijn geheel is nuchter feminien, in de klassieke zin van het woord, zonder merkbaar feminisme of de gewone pogingen tot seksevrije neutraliteit. Wat betreft de vrouwelijke personages kun je zeggen dat zij vrouwen huldigt die goed in hun rol zitten, vrouwen in bedrijf. Dat geldt voor de minnaressen in haar werk evenzeer als voor de werksters in ongeacht welke sector. De vrouw met de sleutel is een nieuwe manifestatie van deze ongegeneerde vrouwelijkheid.
De film La lectrice (1988) van Michel Deville ken ik zelf alleen van horen zeggen en van de trailer op YouTube, maar het gegeven van een vrouw die een voorleesaanbod doet per advertentie, resulterend in literaire sessies met bekende Russen en andere cano-