Geen norse winterwind verkilt
Geen trieste tropenzon verdort
De rozen in de rozentuin die van ons is en van ons alleen
Maar deze opdracht mogen anderen lezen:
Dit zijn intieme woorden in het openbaar tot jou gericht.
Vertaling: Benno Barnard
*
Is het werk van T.S. Eliot autobiografisch?
De grote oren, de samengeperste lippen, de angst die dat gelaat probeert niet uit te drukken - ze domineren iedere foto, maar ze zijn natuurlijk bijkomstig.
Zijn ze dat?
Je zou ook kunnen redeneren dat iedere scheiding tussen zijn kop, zijn leven en zijn werk een academische vergissing is. De mens is een geheel. Zelfs de modernist, die het credo verkondigt dat de poëzie over het onpersoonlijke dient te gaan, maakt nog een verwrongen zelfportret.
De belangrijkste modernist van de Engelse taal werd beroemd met het grote gedicht The Waste Land, een uit brokstukken gecomponeerd ondergangslied over de westerse beschaving - het dateert van 1922, mijn vader was twee, en onze civilisatie was al behoorlijk dicht haar ontknoping genaderd.
Eliot was Amerikaan, maar koesterde het begrijpelijke verlangen Engelsman te worden, wat hem nog lukte ook - al had hij de neiging tot een zekere anglofiele overdrijving: zijn vrienden waren verbijsterd toen hij zich tot het anglicanisme bekeerde en lid werd van de Church of England; en in zijn eeuwige zoektocht naar de balans tussen moderniteit en traditie raakte zijn taal sterk beïnvloed door het Engels van The Book of Common Prayer (1662).
Hoe irritant, zo'n Eliot die in het holst van de twintigste eeuw, zelfs pal onder de blitz van Londen nog, een beetje in God ging zitten geloven! Maar voor mij is die dichter heel nabij; mijn eigen vader heeft namelijk min of meer dezelfde ontwikkeling doorgemaakt.
Toen ik vijftien was, gaf mijn vader mij de gedichten van het monument. Vijftien is een goede leeftijd om aartsmoeilijke poëzie te begrijpen. En in deze Eliot vloeide alles samen wat de twintigste eeuw behekste, mijn vader obsedeerde - het ineenstorten van onze beschaving, Friedrich Nietzsche als amoreel criterium, de verduistering van het goddelijke - en wat uiteindelijk mijn opvoeding, nee, niet structureerde, maar wel schraagde, als je tenminste iets ook in negatieve zin kunt schragen.