Geloof in verhalen
Verhalen, verhalen, alle wereldgodsdiensten zitten vol verhalen. Wonderlijke verhalen, spannende verhalen, wijze verhalen. Het boek Agastya drinkt de zee leeg wil laten zien dat, hoe verschillend de vijf grote wereldgodsdiensten op sommige punten ook zijn, ze dit met elkaar gemeen hebben: ze geloven in de kracht van het verhaal.
Uit de hindoeïstische, boeddhistische, joodse, christelijke en islamitische traditie worden in deze verhalenbundel voor kinderen vanaf ongeveer negen jaar enkele belangrijke verhalen verteld. Uitgangspunt is de bron, het religieuze geschrift, maar fantasie en inlevingsvermogen hebben de auteurs ook hoog. De verhalen werden immers in eerste instantie mondeling overgeleverd en daarbij zal het inlevingsvermogen van de verteller ongetwijfeld voor verschillende accenten hebben gezorgd.
Vijf auteurs werkten mee aan deze bundel. Vijf vertellers, die ieder hun eigen stem hebben. Nu eens weten ze je mee te nemen, dan weer blijf je toch echt in je eigen stoel en komt de warmte van je eigen Nederlandse verwarming en zeker niet van de zon die brandt boven de weg van Jeruzalem naar Jericho. Het verhaal dat bij mij bekend is geworden als dat van de ‘barmhartige Samaritaan’ is een van de minder geslaagde vertelpogingen. Waarschijnlijk was het ik-perspectief bedoeld om je goed te kunnen inleven in de neergeslagen en tot tweemaal toe genegeerde man, maar het doet ongeloofwaardig aan. Het slachtoffer denkt om de haverklap ‘oef’, ‘o’, en ‘zeg’, en alles is ‘gewoon’. ‘Die priester gaat gewoon weer weg! [...] Hij loopt gewoon met een wijde boog om me heen. Hij kijkt gewoon de andere kant op!’ Dit alles binnen één alinea en het is de enige niet met een hoog gewoon-gehalte. En dan heb ik het over de hoeveelheid uitroeptekens nog niet gehad. Wie me wel raakt is de blinde man die door Jezus wordt genezen. Jennine Staring weet in dat wonderverhaal sfeer op te roepen. Ze laat een hond met een ‘klein hapje uit zijn rechteroor’ vriendschap sluiten met de blinde man. Twee uitgestoten schepselen die elkaar troosten. De blinde man kan niet zien, maar horen, voelen, ruiken kan hij als de beste. Sterk in dit verhaal is dan ook dat Jezus' liefdevolle stem voor hem veelzeggend is.