Waar dan? Ik liep een jaar lang een oude vrouw achterna, die steeds in de ateliers als model opdook. Krom als een hoepel. Voor mij kreeg ze de status van een heilige.
Een docent vergeleek mijn tekeningen met het psychologisch realisme van het Westen en zei: dat hebben wij niet, wij zijn met de aarde bezig. Daar schoot ik niet veel mee op. Hoe kom je onder het citeren uit?
Elke dag als ik mijn gang maak van het flatje naar de binnenstad van Krakau kom ik langs de ‘nieuwe’ joodse begraafplaats. Die van tot 1940. Links loop ik langs een lange muur. Grauwe sneeuw op straat, rechts oude flats en vervallen garageblokken. Deze sfeer ken ik uit films over straatbendes, een perfect decor voor ‘once upon a time in America’. Maar het is hier helemaal niet onveilig, alles en iedereen loopt vrij op straat.
Als ik terugkeer, is het donker en schittert achter de muur van de begraafplaats het neonlicht van Galeria Kazimierz, het nieuwe natuurstenen kooppaleis dat net is geopend. De megasupermarkt biedt producten uit heel de wereld aan voor westerse prijzen. Schitterend tentoongesteld. Ook het eten waar Polen beroemd om is, het donkere brood, de chocola, de zure soepen en witte kaas kun je er kopen.
Het leven in de Poolse steden is veranderd. Twee werkelijkheden zijn vermengd, de grauwe van de naoorlogse tijd en de fantasmagorische van het grote kopen. En dan is er nog het immense bolwerk van het katholieke geloof dat ons westerlingen zo imponeert.
Miłosz heeft na zijn terugkeer naar Krakau als stokoude man de kerken bezocht en in zijn traktaat die nieuwe ontmoeting met het katholieke geloof verwerkt. Wat betekent de tekst op zijn kist in dit verband? Het is een door hem in het Pools vertaalde frase uit het boek der Wijsheid, hoofdstuk 6 vers 17: ‘Het streven naar weten is liefde’.
In het traktaat peilt hij de waarde van zijn eigen zoektocht en werk. Via de grote romantische dichter Mickiewicz naar de mysticus Jacob Böhme naar zijn eigen productie als succesvol schrijver naar... de eenvoudige gelovige in zijn thuisland. Liefde staat tegenover het streven naar succes.
De prometheïsche hoogmoed van de Romantiek levert hem het beeld op van de gevleugelde. De kunstenaar, die als kind door Rusland reisde op zoek naar zijn vader en daar de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog ervoer, wendde zich tot de ‘tegennatuur, ofwel de kunst’ om uit muziek, kleur en poëtische ritmiek een wankel bouwsel op te trekken. De loges van de modernisten, die in de vele grote steden van het Westen het toevluchtsoord zijn voor die begaafden die zich aan het geweld van de wereld hebben onttrokken en net doen alsof hun dat niet meer aan-