waardoor de kunsten van de twintigste eeuw wisselend worden aangetrokken.
In Miłosz' dankbetoon treden meer gestalten op. Hij toont een voorkeur voor denkers die aspecten van de Verlichting onder kritiek stellen, hoewel hij ‘nooit een bondgenoot [is] geweest van die vijanden / van de Verlichting voor wie de duivel de taal spreekt / van liberalisme en tolerantie voor andersdenkenden’ (5). Zijn denkers zijn mystici, ‘ketters’, alternatieve denkers over het kwaad. Is een herstel van alle dingen mogelijk, kan zelfs Lucifer weer ten hemel varen?
Dit alles ter inleiding. De bijdragen in deze aflevering van Liter belichten op verschillende wijzen het werk van Miłosz. Diederik Wienen tekent zijn portret aan de hand van levensfeiten, politieke gebeurtenissen, opmerkelijke uitspraken, goedgevonden dichtregels en met een scherp oog voor Miłosz' poëtische bedoelingen. Johan De Boose schreef een in memoriam in gedichten, dat tegelijk een in memoriam voor zijn eigen vader werd. Hilbrand Rozema doet verslag van zijn herhaalde retourtjes Polen ‘met Miłosz in de tas.’ We zijn blij de vertaling te kunnen opnemen van het gedachtenisartikel van Miłlosz' collega-Nobelprijswinnaar Seamus Heaney. Machteld Teekens wandelt door Krakau, de plaats waar Miłosz zijn laatste levensjaren doorbracht; in haar tas speciaal het Theologisch traktaat.
Elk van de bijdragen verheldert wel iets van de gedichtencyclus waar het hier om gaat. De aandachtige lezer kan weer vooraan beginnen. Wie inmiddels door het Miłosz-vuurtje is aangestoken en verder lezen wil, vindt in de volgende bladzijden voldoende literatuurverwijzingen naar in het Nederlands of Engels vertaald werk. Een tweede druk van de uitverkochte Gedichten wordt dit jaar verwacht. Over Miłosz werd, behalve door vertaler Rasch, onder anderen ook geschreven door Willem Jan Otten, Johan de Boose, Kris van Heuckelom, Benno Barnard.
Op zondagmiddag 12 november 2006 om drie uur is er in de St. Lambertuskerk aan de Oostzeedijk Beneden 1-3 te Rotterdam een bijeenkomst waarin dit Theologisch traktaat in zijn geheel gelezen wordt. Er is muziek van blazersensemble I Fiati. Ieder die hiervan getuige wil zijn, is van harte welkom. Zeer aanbevolen. Zie voor meer informatie www.machteldteekens.nl.
In de opiniërende rubriek Maatwerk, ten slotte, onder meer opvallende stellingen over de toestand van de Nederlandse literatuurkritiek en over historische jeugd-romans.
Ook vermelden we alvast dat er een verhalenwedstrijd op komst is met als thema: schuld. Publicatie van het winnend verhaal vindt plaats in een themaeditie over schuld, begin 2008. Meer hierover in Liter 43.