[Nummer 38]
Redactioneel
‘Ik ken geen boek, geen schrijversoeuvre, dat in rijkdom van schakering, variëteit van stijl en thematiek, wedijveren kan met wat we dan maar noemen het Oude Testament.’ Aldus Willem Barnard, zijnde de dichter Van der Graft, in zijn recente Tegen David aan praten. Voor zover Barnard (1920) de afgelopen zestig jaar niet als Van der Graft gedichten schreef, hield hij zich bezig met de literaire kant van de bijbel. Ooit dichtte hij een schat aan kerkliederen en was hij de origineelste en productiefste psalmberijmer voor het Liedboek. In die tijd gingen zijn essays vaak over aspecten van de liturgie, waaronder de lezing van de bijbel door het jaar. De laatste decennia schrijft Barnard voornamelijk bij bijbelpassages, notities die verzameld zijn in de sinds kort weer verkrijgbare klassieker Stille omgang en die hij nu met nieuwe titels uitbreidt. Maar in de eerste plaats is hij Van der Graft - in deze aflevering van Liter vindt u een bespreking van de nieuwe bundel Oevertaal.
Wat gebeurt er als je de rijkdom van schakering, de variëteit van stijl en thematiek van de boeken van de bijbel tot je door laat dringen? Op zaterdag 29 oktober a.s. organiseert Liter in samenwerking met het Christelijk Literair Overleg (clo) te Amersfoort een symposium onder de titel De bijbel literair. Hoofdspreker is Jan Fokkelman, mederedacteur van het gelijknamige handboek. Fokkelman spreekt over Hanna's vreugdelied over Samuëls geboorte en wat dat te maken heeft met de gemengde gevoelens van Samuël voor de koningen die hij moest gaan zalven. 's Middags zijn er verdiepingsmogelijkheden. Zie het inlegvel, informeer u bij de redactie of vraag Onder woorden aan op clo@dijkstra-consult.nl.
In deze Liter-editie beluistert Lloyd Haft in poëzie de Romeinenbrief en 1 Korintiërs en schrijft Mart van der Hiele over de brieven aan de Tessalonicenzen. Een volgende keer kunt u Louïs Krüger verwachten over het Matteüsevangelie. Verder in Liter 38 beelden van Edo Hebinck, een kort verhaal van Chris Canter, nieuwe gedichten van Anton Ent en Menno van der Beek, een essay over drie recente romans waarin het christendom wordt geportretteerd en soms ongewone afleveringen van gewone rubrieken.
De vorige keer beloofden we een dubbelnummer met uitsluitend poëzie. Dit mooie plan blijft dit jaar om financiële redenen een plan. Er is nog veel in het vooruitzicht. Liter 39 wordt een ‘bibliofieltje’, Liter 40 een gewone editie, zij het met meer bladzijden dan anders.