Een regendruppel schuin tegen
het raam van een rijdende trein slaat op hol.
Schokt met een andere druppel samen,
vervloeit; wordt op het vaste spoor van rails
in een grillig waterspoor verstoven.
De stroom van dingen duurt telkens
Sluijter weet in haar nieuwe bundel, Het licht van Attika, vaker een prachtig en herkenbaar beeld mooi te verwoorden. Zij is zeer bedreven in het beschrijven van flora en fauna. De bundel bestaat uit vijf delen die uiteenlopend van aard zijn. De titel suggereert een bundel die gaat over de Oudgriekse cultuur. Sluijter schrijft daar inderdaad over; ze wil die streek rond Athene in haar poëzie verbinden met onze cultuur omdat die haars inziens het fundament ervan vormt.
tempelpilaren is na decaden
die hij letter voor letter in
de oudheid van Attika groefde.
(Uit het openingsgedicht ‘Attika’)
Maar Sluijter snijdt ook vele andere thema's aan. Na zeven jaar is dit het vervolg op haar debuut Roos is een bloem, waarvoor ze de C. Buddingh'-prijs ontving. In die bundel speelde haar maatschappijbewustheid al een rol, maar die is in deze bundel nog groter. Voor haar engagement sprak ik recent al mijn waardering uit (in een kritiek over Borgdorff in Liter 33). Maar zij verwart ook. Sluijter wil namelijk te véél. De titels van de delen zijn een indicatie van de veelheid aan onderwerpen: Plaatsen van schepping en duur / Beelden van vrede / Beelden van oorlog/ Architectuur van een land / Wat zegt de slak?
In de flaptekst wordt getracht in deze veelheid een eenheid aan te brengen, maar dat wordt een te lang betoog dat uitloopt op de conclusie dat het de taak van de kunstenaar is ‘al scheppend te blijven getuigen van menselijk onvermogen.’ Wellicht is dat een thema dat voor alle kunst geldt...
Het tweede en derde deel laten de betrokkenheid van Sluijter met de lijdende mens zien. Dat lijden uit zich voor haar vooral in het Palestijns-Israëlisch conflict. Toen ik de bundel de eerste keer doorbladerde, ben ik blijven hangen bij het vierde deel. De typisch Hollandse tafereeltjes worden door de dichteres soms in mooie beeldspraak gevangen: