Wie is God?
‘(God is iemand) met veel te lang, in het midden gescheiden, briljantine-doordrenkt haar, gekleed in witte jurk met afgeborduurd halsje, en liefst zonder geslachtsdelen, of, in ieder geval, zonder seksueel verkeer.’ Volgens Van het Reve (in Tirade 115/116, 1966) stellen veel te veel mensen zich God op deze manier voor. ‘Dat is hun beeld, waarop ze recht hebben, en waarvan het hun recht is te getuigen.’ Het is in ieder geval niet Van het Reves God, zoveel is duidelijk. Maar wat hij duidelijk wilde maken met zijn eigen bekende platvloerse beschrijving van zijn God, was dat God voor ieder mens bestaat in een hoogst persoonlijk beeld, zijn eigen godsbeeld.
Bij uitgeverij Contact is een bloemlezing verschenen met de titel God verzameld waarin vele godsbeelden van even zovele auteurs zijn opgenomen. De samenstelster Stamperius spreekt niet over het boek Nader tot u van Reve, waaruit deze kwestie voortkwam. Zij besteedt er geen aandacht aan, terwijl zij in feite wel in kaart probeert te brengen waar Reve voor streed: het recht op individuele godsbeelden. Teksten van Reve heeft ze sowieso niet opgenomen. Jan Wolkers is er wel, en Maarten 't Hart en Desanne van Brederode. Dat is natuurlijk ook dé kwestie bij bloemlezen: welke teksten wel en welke niet? De keuze is subjectief en dus discutabel. Want welke teksten steken er met kop en schouders bovenuit? En waarom? Deze bloemlezing geeft een heel aardig idee van wat er aan teksten over God in Nederlandse boeken te vinden is. Maar het resultaat verrast ook nauwelijks.
Stamperius heeft dit boek bestemd voor de mensen die wel eens aan het doodgewone willen ontstijgen. Volgens haar ‘is literatuur bij uitstek geschikt om God aan de orde te stellen. Want literatuur is beeldtaal en over eeuwige dingen kan alleen in beelden worden gesproken.’ Zo kiest ze bijvoorbeeld voor Nicolaas Beets' ‘De moerbeitoppen ruischten’:
De moerbeitoppen ruischten;
Neen, niet voorbij, hij toefde;
Hij wist wat ik behoefde,
Sprak tot mij in den stillen,
Gedachten, die mij kwelden,
Vervolgden en ontstelden,