[Nummer 31]
Redactioneel
Deze aflevering van Liter is de eerste sinds lang die volgens schema verschijnt. We werken eraan om dat vol te houden en we zijn alle abonnees zeer erkentelijk voor het vertrouwen. Naar wij vermoeden zal nummer 31 inhoudelijk evenmin teleurstellen.
Het eindredactionele adres wijzigt. Dirk Zwart is helaas niet meer in de gelegenheid om zijn eindredacteurschap voort te zetten. Gerda van de Haar neemt het van hem over. Tot genoegen van de redactie blijft de oprichter van Bloknoot (1991-1997) en mede-oprichter van Liter wel redactielid.
Bart Jan Spruyt, de man van de thema-editie over T.S. Eliot (Liter 25), heeft sinds hij directeur is van de Edmund Burke stichting tot onze en zijn eigen spijt geen tijd meer voor het redactielidmaatschap. We zien hem node vertrekken. De hoop bestaat dat hij als essayist zijn brede culturele inbreng in Liter zal bestendigen.
Met vreugde vermelden we de namen van twee nieuwe redactieleden. Marieke Bijl-van Daalen (1973) werkt als docente Nederlands op de Pabo van de Gereformeerde Hogeschool in haar woonplaats Zwolle. Zij studeerde Nederlands te Utrecht en wijdde destijds haar doctoraalscriptie aan Geert Grote. Henk Knol (1955) uit Ede zet zijn jarenlange betrokkenheid bij Liter nu om in een redactielidmaatschap. Van hem verschenen de dichtbundels Toch maar de tuin geruimd (1990), Ander hooglied (1994) en Houdbaar stof (2000). In het dagelijks leven is hij werkzaam in de jeugdzorg.
Met trots berichten we ten slotte dat redacteur-vormgever Steven van der Gaauw drie door hem in 2003 vormgegeven dichtbundels bekroond zag door de Stichting De Best Verzorgde Boeken, waaronder de dichtbundel Blauwe plekken van redacteur Hilbrand Rozema. Blauwe plekken wordt in deze aflevering besproken.
Heel wat poëzie deze keer - onder meer een piëtagedicht van Wim de Gelder. En een essay over de roman In ongenade van Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee.