[Nummer 9]
Ter inleiding
‘Ik denk dat men over tien jaar of wanneer dan ook Jan Wit weer opnieuw zal ontdekken’, zei Ad den Besten ineen radio-uitzending over Jan Wit in 1982. Het is inmiddels zeventien jaar later dat wij Jan Wit opnieuw willen ontdekken. Terwijl er in de loop van de jaren '80 en '90 vriendenboeken zijn verschenen voor J.W. Schulte Nordholt (1985), Guillaume van der Graft (1990) en Ad den Besten (1993), en wij tijdschriftafleveringen-in-boekvorm hebben gewijd aan K. Heeroma/Muus Jacobse (1996) en Ad den Besten (1998), leek het ons aantrekkelijk, interessant en zinvol eens die Liedboek-dichter voor het voetlicht te halen, over wie nog betrekkelijk weinig is geschreven, terwijl hij in zijn vriendenkring toch een belangrijke en zeer gewaardeerde plaats innam: Jan Wit, ooit gekarakteriseerd als ‘een dichter, denker, causeur, cabarettist, homme du monde, verbi divini minister, organist, esperantist, gourmet, masseur (en medicijnman), man en vader, minnaar van het leven’. (Witboek, 5)
In dit themanummer van Liter wordt aan de diverse facetten van zijn leven en werk aandacht besteed. Hij was Liedboek-dichter, d.w.z. psalmberijmer en dichter van gezangen, schrijver van ‘vrije’ poëzie en van toneelteksten, hij was predikant en theoloog, maar ook muzikaal onderlegd en creatief. Dit boek en de bijgevoegde cd leggen daar getuigenis van af. Een extra gegeven bij dit alles is dat Jan Wit blind was - een omstandigheid waar niet alleen zijn leven, maar ook zijn werk deels door gestempeld werd.
Wij hebben geprobeerd in dit nummer recht te doen aan de veelzijdigheid van Jan Wit, met een schets van leven en werk, artikelen over zijn kerkliederen en over zijn vrije poëzie en een aantal korte bijdragen van diverse scribenten over afzonderlijke gedichten en liederen. Meer aan de persoon van Jan Wit gewijd zijn het interview met Joke Wit-Ribbers en de bijdragen van Ad den Besten, C.M. de Vries en Joop Boendermaker.
Dit themanummer is niet opgezet als een uitputtende studie naar leven en werk van Jan Wit. Er zijn aspecten daarvan die wij slechts summier konden belichten: zijn toneelwerk (lekespelen) bijvoorbeeld en zijn activiteiten voor de radio in de sfeer van liedjes en hoorspelen. Gelukkig hebben wij wel enkele specimen van dat werk kunnen opnemen op de bijgevoegde cd.