Studies over Jacob van Maerlants Rijmbijbel
Enige tijd geleden is Karina van Dalen gepromoveerd op een vijftal studies naar de Rijmbijbel. Geen makkelijk leesbare stof, maar voor wie belangstelling heeft voor middeleeuwse bijbels beslist interessant.
Van Dalens meest basale studie heeft als onderwerp de namen in de Rijmbijbel. Door het consciëntieus en nauwgezet bestuderen van alle voorkomende namen en door een vergelijking te maken hoe die zich verhouden tot Maerlants bronnen, verkrijgt ze een aantal bruikbare aanwijzingen waarmee de tekst zich als het ware laat openbreken. Dan blijkt bijvoorbeeld dat Maerlant, die ongeveer de helft van de namen in zijn bron heeft weggelaten, procentueel gezien veel meer vrouwen de revue laat passeren dan zijn bron. Dat zou iets kunnen zeggen over Maerlants eigen voorkeuren, maar wellicht ook over die van zijn publiek.
In de volgende hoofdstukken gaat Van Dalen in op enkele interessante casussen die uit haar namenonderzoek naar voren zijn gekomen. Zo onderzoekt ze een invoeging die Maerlant over de Drie Koningen doet. De Rijmbijbel vermeldt namelijk een gebeurtenis die omstreeks 1160 speelde: in Milaan worden de stoffelijke overschotten van drie mannen gevonden, die geïdentificeerd worden als de wijzen uit het Oosten. Als Milaan, dat door Frederik Barbarossa belegerd wordt, uiteindelijk valt, worden de relieken mee naar Keulen gevoerd, alwaar ze zich tot op de huidige dag bevinden. De Historia Scholastica, hoewel van 1170, bevat deze geschiedenis niet. Ook deze aanvulling zou mogelijk iets met zijn publiek te maken kunnen hebben, want bij de Vlaamse en Brabantse adel was Keulen als bedevaartsoord zeer geliefd.