Klaas de Jong Ozn.
Een toepasselijk gedicht
Wanneer ik opsta, 't is zeven uur 's ochtends, moet ik met een aan Frank Daen denken. Ik moet vandaag beginnen aan mijn driewekelijkse poëziekroniek voor het Friesch Dagblad en ik heb mij voorgenomen om daarin aandacht aan hem te schenken. Hij wordt namelijk tachtig en stuurde zijn vrienden en bekenden daarom zijn pas verschenen bundel Af en Toe. Ik zoek wat gegevens over hem bij elkaar, ontdek dat hij precies vandaag jarig is en bel hem op. Hij is niet thuis.
Vorige week zaterdag ontmoette ik hem nog toen we bij Jaap Zijlstra in Amsterdam onze dichtersdag van Schrijverskontakt hielden. Zeven dichters (Willem van der Molen, Roel Brouwer, Inge Lievaart, Frank Daen, Arie Maasland, Jaap Zijlstra en ikzelf) die elk twee nieuwe gedichten hadden ingeleverd, die aan elkaar voorlazen en daarna het een en ander te horen kregen.
Met Frank kregen we een discussie over het woord ‘mistroostig’, dat hij in een bepaald verband gebruikt had. Dat is hij af en toe ook een beetje, maar het weerhoudt hem er niet van nog een aantal mooie gedichten af te leveren. Hij wordt oud, lijdt eraan, maar als een lyricus pur sang weet hij ‘af en toe’ (andere betekenis!) heel goed de tegengestelde gevoelens die dat kan oproepen te verwoorden.
't Is een drukke dag, ik moet veel boodschappen doen en in de tuin werken. De literatuur komt maar af en toe (al weer!) om de hoek kijken. Zo in een gesprek met mijn vrouw die graag Engelse literatuur leest. We krijgen het over de regel Here lies one whose name was writ in water. Op wie slaat dat ook al weer? We zoeken het op in Highroads of English en American Literature en vinden het bij John Keats (1795-1821). We reciteren wat Engelse dichtregels: wat klinken ze mooi!
De krant belt. Volgende week is het Hemelvaartsdag. Of ik een toepasselijk gedicht weet. Na wat bladeren (het is intussen avond geworden) kom ik terecht bij ‘onze’ Inge Lievaart, bij het gedicht ‘Terwijl Hij hen zegende’ dat in dertien regels de verschillende facetten van de Hemelvaart van Christus treffend verwoordt. Het slot: