Hans Ester
Overstappen in Duivendrecht
De vertraging van deze ochtend valt niet meer in te halen. De reizigers uit Roermond kunnen tevreden zijn dat hun aansluitende trein richting Arnhem en Utrecht op hen heeft gewacht, maar mij kost het de overstap in Duivendrecht waar ik de trein van 9.46 naar Zuid / wtc had willen nemen. Toch waren er ook nu weer de hoogtepunten van een inmiddels vertrouwde route.
De Waalbrug bij Nijmegen overspant een brede, drukbevaren en daardoor fascinerende rivier die in het oosten, achter de brug voor het ordinaire autoverkeer, een bocht maakt, om daarna nog vele bochten door een landschap te trekken dat op z'n fraaist in de Verkade-albums van de onovertroffen verteller Jac. P. Thijsse is vastgelegd: Onze groote rivieren bijvoorbeeld. Een foto kan de bekoring niet zo goed weergegeven als de aquarellen van Voerman en vader en zoon Rol dat sinds het begin van deze avontuurlijke eeuw hebben gedaan.
Het vanuit de zich rap voortstuwende trein vervagende zicht op Nijmegen stemt mij altijd wat treurig. De toren van de Sint Stevenskerk is uitgesproken indrukwekkend, maar ik zou zo graag in plaats van de toren, de kerk en de strakke nieuwbouw aan de Waalkade een overweldigend aantal torens willen zien. Voor mijn part allemaal imitaties van vroegere stijlen, uit de Barok of uit de Neogotiek. Geen Efteling, dat nu ook weer niet. Nu blijft het panorama aan de armetierige kant. De gruwelijke graffiti op de bastions van de spoorbrug verpesten de rest van het plezier.
Zou de Valkhofburcht herbouwd worden of wint de linkse mafia van deze stad met haar verzet het pleit? Was Nijmegen maar een Nederlands Praag geworden. Kon je maar door het centrum van deze stad wandelen zonder hoofdpijn te krijgen. Hoe kon de gemeenteraad destijds de tram afschaffen? Wat is een stad zonder tram? En toch ben ik mij sinds 1975 gaan hechten aan deze merkwaardige stad, maar niet omdat zij een geest van katholicisme, gecombineerd met radicaal socialisme ademt. Ja, Nijmegen is mijn stad geworden. Je kunt de Randstad cadeau krijgen.
Voordat de intercity de Rijn bij Arnhem passeert, worden de golvende heuvels richting Oosterbeek en verder Rhenenwaarts zichtbaar. Hiervan had Nederland meer moeten hebben, liefst ook nog een paar honderd meter hoger. Heel soms kun je je in de illusie inkijken dat de wolken aan de horizon bergen zijn, dat Zwitserland heel dichtbij is. Het blijft