Vandaag 25 jaar geleden zijn Tine en ik voor de wet getrouwd - de kerkelijke inzegening volgde op 8 september - en dat is aanleiding voor een feestelijke lunch op het terras. Al een week is het te warm voor de tijd van het jaar, bij een droge, noordoostelijke wind. Het lijkt erop dat dit weertype maanden gaat aanhouden, zoals een aantal recente zomers het geval was. Kan de man-made klimaatverandering, die milieurampen en massale migratie zal veroorzaken, nog worden gestopt? Een glas wijn verdringt gedachten over deze vraag.
Omdat we een tweepersoons feestje vieren, beperk ik mijn redigeerwerk voor een tijdschrift tot een halve werkdag. Tegen vieren ga ik met de auto naar Blankenham, waar onze maaimachine is gerepareerd. (Op en neer 14 kilometer. Je kunt je afvragen of dat ecologisch gezien verantwoord is. Nee. Het totalitaire geldgroeisysteem maakt ons allemaal medeplichtig.)
Rijdend over de oude Zuiderzeedijk zie ik links een stuk of tien condensstrepen van verkeersvliegtuigen; richting Schiphol hangt de enige bewolking in een overigens heldere lucht. Ik vraag me af aan hoeveel stralend begonnen lente- en herfstdagen de luchtvaart inmiddels de zon ontneemt. (Toch weiger ik niet in een vliegtuig te stappen.) Ik ben benieuwd of Nederlanders over 25 jaar nog kunnen genieten van twee van de mooiste beelden die ik ken: appelbloesem, casu quo geelrood gerijpte appels, tegen een verzadigd blauwe namiddaghemel.
Dan moet ik denken aan een opmerking in een recent krantenbericht: ‘Vliegtuigen zijn er niet meer om mensen te vervoeren, maar mensen zijn er om vliegtuigen vol te krijgen.’ Het belang van het systeem lijkt het te gaan winnen van de belangen van mensen. Zal de triomf binnenkort compleet worden?
Op de terugweg komen mij vlak achter elkaar twee groepen van zo'n vijftien motorrijders tegemoet. Dat is uitzonderlijk, want deze neo-ss'ers in helmen, leer en laarzen verstoren bij voorkeur de rust op zondag. Dan stormen de Ducati Monsters en Suzuki Bandits ook aan op ons gehucht: een gemeen grommende massa, trillend in de walm van hete uitlaatgassen. Soms stel ik me voor hoe ik een einde maak aan deze hoog-entropische vorm van zinloosheid. Dan zie ik het zonlicht blikkeren op een staalkabel, strak gespannen tussen de leuningen van de brug verderop, vlak na de bocht. Agressie brengt agressie voort.
In hetzelfde gebied èn motorrijden èn wandelen kan niet meer, noch Schiphol uitbreiden èn het milieu op peil houden. Wanneer breekt het inzicht door dat het tijdperk van ‘èn-èn’ is overgegaan in een tijd van ‘of/of’?
De autoradio heeft wat over de kabinetsformatie. Iedereen roept dat het goed gaat in dit land, omdat de computers die de geldmarkten en de effectenbeurzen besturen zo veel winsten noteren. Maar een partij die d66 heet, heeft geen bezwaar tegen de afdrijving