De Bruine Boon
‘Misschien is het leuk om in het café af te spreken waar Edward en ik al onze gesprekken voor het boek hebben gehad. Toepasselijk!,’ mailt Roy Looman, als ik hem benader om te praten over zijn samenwerking met Edward van de Vendel. Het blijkt om café De Bruine Boon te gaan, niet ver van het Centraal Station in Leiden. Een etablissement met twee gezichten. Aan de ene kant een hippe koffietent en in het andere gedeelte de uitstraling van een bruin café. In dat laatste spraken Edward en Roy in 2012 ‘tussen de dertig en veertig keer’ met elkaar.
Roy is inmiddels 23 en komt zelden nog in café De Bruine Boon, maar hij vindt het fijn er weer eens te zijn vanwege de goede herinneringen aan de gesprekken. Hij is sinds kort terug van een jaar Amerika, waar hij voor zijn studie geneeskunde aan de VU was. Tijdelijk woont hij weer even bij zijn ouders maar is op zoek naar woonruimte in Amsterdam.
Edward en Roy hadden een vaste afspraak op zondagmiddag drie uur. Bijna een jaar lang, iedere week, zonder uitzondering. Edward zat al in het café te werken en Roy kwam meestal te laat. ‘Wat wil je, ik was 17, mijn zaterdagavonden waren heftig. Ik heb Edward wel eens geappt dat ik te laat kwam voor het te laat komen.’ Ik vraag naar het vaste tafeltje maar dat is er niet, ze zaten steeds ergens anders, maar het viel wel op. ‘Het personeel was op een gegeven moment nieuwsgierig naar wat we aan het doen waren.’
Edward van de Vendel werd op het spoor van Roy gezet door de bevriende jeugdboekenschrijfster Bibi Dumon Tak. Die leerde Roy kennen voor een project van Kika, de stichting Kinderen Kankervrij, en was onder de indruk van zijn uitstraling en zijn uitdrukkingsvermogen.
‘Ik ben geen lezer en had geen idee wie hij was. Ik kwam er pas veel later achter dat hij redelijk bekend is. Dat heb ik heel lang niet geweten. Hij wist vrijwel alles van mij en ik eigenlijk niks van hem. Het was de eerste maanden alleen maar eenrichtingsverkeer. Dat is later wel veranderd hoor.’