basisschool is een zeldzaamheid, niet alleen in de kinderboeken, maar ook op de scholen zelf. Als gevolg van de Russische overheersing is het geen werk voor een man en wordt het beroep heel slecht betaald. Dat is niet alleen ontzettend stom, maar het is voor de kinderen ook niet goed, omdat zij een verkeerd beeld krijgen van het beroep leerkracht en ook op school maar weinig kennis maken met mannelijke rolmodellen. “Meester Jaap” die kinderen vertelt over zijn kleine baby en deze mee naar school brengt, zijn emoties gewoon laat gaan als hij verdriet heeft, in een zwembad duikt samen met zijn leerlingen, is gewoon een geweldige man. En daar moeten kinderen kennis mee maken.’
Tijdens zijn bezoek gaf Jacques Vriens steeds aan hoe belangrijk het is om kinderen voor te lezen en daar niet mee op te houden als die kinderen zelf kunnen lezen. Een groepje van vier, vijf kinderen heeft zijn voorkeur, maar het kan ook zeker klassikaal. En hij beveelt aan om van een boek het eerste hoofdstuk voor te lezen. Zeker dat daarna veel kinderen het boek zelf verder willen lezen.
Jacques Vriens vertelde met veel enthousiasme uitgebreid over de Voorleeswedstrijd in Nederland. De suggesties die hij gaf werden overgenomen door veel leerkrachten die op scholen ook dergelijke wedstrijden zijn gaan organiseren.