afkomstig van Jacques zelf. Ik zou hem zo niet durven betitelen. En op zeuren heb ik Jacques nooit kunnen betrappen!
Hoe verliep zo'n dag? Een keer per maand rolde er door de gangen van de uitgeverij een golf van gejuich, dan kwam Jacques binnen. Het enthousiasme betrof in grote mate, maar niet uitsluitend, Jacques zelf. Een deel van het gejuich was ook bestemd voor de immense vlaai die hij die ochtend vers van de bakker in Gronsveld had meegenomen.
Gelukkig word je van manuscripten lezen erg hongerig, dus die vlaai was alweer vergeten op het moment dat we aan de lunch toe waren. En laat ik de lezers van Literatuur zonder leeftijd die denken dat etentjes van uitgevers en auteurs uit Chablis en een slibtongetje bestaan maar meteen uit de droom helpen. Jacques en ik hadden een gedeelde voorliefde voor kroketten en uitsmijters. Een handige voorkeur overigens, als je kantoor in Houten is gevestigd.
De lunchpauze werd verder besteed aan een rondwandeling door het winkelcentrum van Houten. Had de Blokker een nieuw strijkcentrum (ook wel bekend als strijkplank) in de aanbieding, moest er een nieuw overhemd gekocht worden, of een fijne design flessenopener worden aangeschaft? Vriens en Schaap kwamen al snel tot een eensgezinde keuze.
Het werken gebeurde ook eensgezind. We zaten op de ‘advizeursdag’ samen aan de tafel op de uitgeverskamer. Aan de ene kant de stapel binnengekomen manuscripten, die in de loop van de dag slonk. Aan de andere kant de stapel MDR (Met Dank Retour), die in de loop van de dag groeide. En daartussen het stapeltje manuscripten waarvan we na eerste lezing vonden dat de ander er ook een blik op moest werpen.
Het commentaar van Jacques was kort en krachtig, meestal samengevat in drie of vier trefwoorden. Een trefwoord dat in het begin nogal eens voorkwam: ‘Pinkeltje!’. Geen kwaad woord voor dit kleine mannetje dat generaties kinderen vermaakte en heel wat uitgeverijmedewerkers van een boterham voorzag, maar er waren nogal wat schrijvers in spe die dachten de nieuwe Dick Laan te moeten worden. Dan kwam er op het eerste kopijvel weer een klein mannetje uit een muizengat of paddenstoel gekropen... Eén klein mannetje vormde een gunstige uitzondering, Silvester van Jules Bedner. Helaas is het geen bestseller geworden, maar we vonden het een verrassend manuscript.