Vermeulen van De Eenhoorn, twee belangrijke spelers uit het Nederlandstalige domein van de kinder- en jeugdliteratuur, respectievelijk van boven en van onder de fysieke Nederlands/Vlaamse grens. Met hen treedt ze in debat over voorbeelden van grensoverschrijdende uitwisseling en over de verhouding van de status van beide regio's.
Toekenning van status en waarde in literaire zin vormen de kern van het betoog in Bea Ros' tweede bijdrage voor dit nummer. Hierin legt ze de kernconcepten en literatuuropvattingen bloot die toonaangevend geweest zijn in de voorbije edities van Literatuur zonder leeftijd en verkent ze de wisselwerking tussen inzichten van literaire recensenten enerzijds en academische critici anderzijds. Ze toont aan hoe het spanningsveld tussen tekst- en lezersgerichte waardeoordelen een rode draad vormt in hun interacties.
Het artikel van Sara Van den Bossche geeft inzicht in de vertegenwoordiging van andere media in Literatuur zonder leeftijd. Hoewel intermediale bewerkingen steeds vaker voorkomen, is het niet evident dat ze ook aan bod komen in een tijdschrift dat in de eerste plaats op literatuur gericht is. De beschouwing traceert dan ook het verkeer over de grenzen van het medium literatuur heen die zichtbaar is binnen de historie/geschiedenis van Literatuur zonder leeftijd. Een centrale vraag daarbij is hoe de verhaalinhoud van het ene naar het andere medium vertaald wordt.
Om het jubileum-luik af te ronden, reflecteert Nathalie Bierhuizen op de programmatische titel van dit blad. Ze stelt zich de vraag of Literatuur zonder leeftijd écht staat voor leeftijdsloze literatuur en onderzoekt of de vlag misschien ook andere ladingen dekt. Met hun focus op belangwekkende deelaspecten van jeugdliteratuur, kritiek en onderzoek vormen al deze bijdragen een uitdieping van de contouren van de historische ontwikkeling die Bea Ros schetste.
Verder voorzien we in dit nummer ook ruimte voor teksten die wij als mijlpalen in het jeugdliteraire landschap van 2016 beschouwen. Naar goede gewoonte bieden we een platform voor belangwekkende toespraken, zoals de Annie M.G. Schmidtlezing, dit jaar uitgesproken door Harm de Jonge, en de Woutertje Pieterselezing, verzorgd door Floortje Zwigtman. Beide voordrachten worden hier integraal weergegeven. In aansluiting bij de lezing van Harm de Jonge bespreekt Lieke van Duin zijn jongste boek Oscar en de Ornikop. Ook volgt een bespreking van De jongen, de neushoornvogel, de