er op dat het daarbij niet alleen gaat om beeldvorming rond andere culturen. Zeker in koloniale jeugdliteratuur worden beelden van ‘de ander’ vaak ingezet om te komen tot een positief zelfbeeld om zodoende de koloniale expansie te legitimeren. Concrete voorbeelden van dit ‘wij/zijdenken’ in de jeugdliteratuur zijn te vinden in de bijdrage van Helma van Lierop die in twee jeugdtijdschriften van rond 1900 op zoek ging naar overeenkomsten tussen de verbeelding van de Nederlandse cultuur aan de ene kant en vreemde culturen aan de andere kant.
Dat beelden, ook van de eigen cultuur, cultuurhistorisch bepaald zijn, laat Sanne Parlevliet zien in ‘Heimwee naar Holland’, waarin ze ingaat op veranderingen in de representatie van Nederland als ‘heim’ in historische jeugdboeken. Het artikel van Saskia de Bodt over clichés over Nederland in geïllustreerde Amerikaanse kinderboeken bevestigt dat tulpen, klompen en molens naast schaatsen heel lang inderdaad de Amerikaanse blik op Nederland hebben bepaald. Waar de Amerikanen zo hun vastomlijnde ideeën hadden over Nederland, hebben Nederlanders, Vlamingen en Duitsers op hun beurt een gefixeerd beeld van Zweden, zo blijkt uit de bijdrage van Chiara Coen. Het is voor hen een land dat onlosmakelijk verbonden is met de boeken van Astrid Lindgren.
De afgelopen jaren is de Nederlandse jeugdliteratuur verrast met drie bijzondere jeugdromans van Rindert Kromhout over kinderen die opgroeiden in het artistieke milieu van de Bloomsbury groep van Vanessa Bell en Virginia Woolf. Britta Jung gaat vanuit een imagologisch perspectief in op het beeld van het (post-)Victoriaanse Engeland in deze romans.
Beeldvorming van joden is, met de Tweede Wereldoorlog in het collectieve geheugen, een thema dat velen sinds die tijd bezighoudt. Het is om die reden dat het ook in dit themanummer over imagologie aandacht krijgt. In het artikel van Sara Van den Bossche wordt het beeld van joden in The Ghostwriter van Philip Roth en het dagboek van Anne Frank onderzocht.
Natuurlijk is er niet alleen aandacht voor imagologie. Er is een bijdrage van Emma Eigenraam die drie Young Adultboeken bespreekt over jongeren die geconfronteerd worden met de eindigheid van het leven in een levensfase die bij uitstek gericht is op de toekomst. Sandro van der Leeuw bekijkt Pinokkio, de klassieker van Carlo Collodi, vanuit een verrassende