Dat Rifka in de klas populair is weten we uit de observaties van haar vriendin. Verder komen we weinig te weten over de groepsprocessen in de klas. Samson concentreert zich in Zwarte zwaan op Duveke, Rifka en Olivier. Het boek gaat dan ook meer over de relatie tussen twee meisjes dan over groepsprocessen. De relatie tussen het tweetal is gelukkig een interessante. Dat komt bijvoorbeeld doordat Duveke bang is een misstap te begaan en daarna geen vriendin van Rifka meer te zijn: ‘“Ik weet bijna zeker dat iedereen me vanaf dan zal pesten. Of nog erger: negeren. Als je Rifka tegen je hebt, kun je het wel vergeten. De hele klas zal me haten. Ik wil dat niet. Nooit. Want als dat gebeurt, ben ik voortaan helemaal alleen.”’ (p. 88)
Rifka is dus de baas en Duveke haar assistent. Als het zo uitkomt, is Duveke ook slachtoffer van haar kille en berekenende vriendin. In de DSM-V, het handboek voor psychiatrische diagnostiek, zou Rifka als callous-unemotional worden geclassificeerd. Zij is iemand met gedragsproblemen; ze pest, loopt weg van huis, steelt en brandmerkt Duveke met een sigaret. Tegelijkertijd voelt ze zich niet schuldig wanneer ze iets fout heeft gedaan, houdt ze geen rekening met de gevoelens van anderen en laat ze geen echte emoties richting anderen zien. Zij kan keihard tegen Duveke zeggen: ‘“Wat een bange, suffe schijtepoeperd. Kijk nou eens, nu zit ze nog te janken ook. Alleen maar om zo'n klein geintje.”’ (p. 168) Zij is een rotkind met een slecht ontwikkeld geweten.
Van Duveke heeft Samson een meeloper gemaakt. Bij pesten zie je vaak dat pesters en assistenten van rol wisselen: de een begint, anderen doen mee. Het is maar wie er zin heeft om te beginnen. Eigenlijk zijn daders en meelopers meestal allemaal daders die samen in de populaire groep zitten. En binnen die subgroep zijn daders en meelopers ook elkaars verdedigers, mocht een van hen onverhoopt zelf een keer gepest worden. Duveke is echter meer een versterker dan een assistent. Ze kijkt geamuseerd toe. Ze moedigt Rifka aan door bijvoorbeeld te lachen.
De rest van de klas betrekt Samson niet in het verhaal. Heeft Rifka ook de rest van de klas op haar hand als ze iemand pest? We kunnen er alleen naar gissen. Waarom staat de klas niet als geheel op tegen dit ene rotkind en haar meeloper? In het boek Spijt! (1997) beschrijft Carry Slee wel een dergelijk groepsproces. In dat boek zitten verscheidene passages waarin een pester het initiatief neemt en twee assistenten al snel mee gaan doen. Slee maakt dui-