[Literatuur zonder leeftijd - nummer 84, voorjaar 2011]
Podium
Op vrijdag 5 november 2010 vond in Tilburg de jaarlijkse studiedag van de Nederlands/Vlaamse Werkgroep Onderzoekers Jeugdliteratuur plaats. Het begint inmiddels een goede traditie te worden dat Literatuur zonder leeftijd de tijdens deze studiedag gehouden lezingen publiceert. Die lezingen bieden namelijk een mooie doorsnede van lopend of net afgerond onderzoek naar jeugdliteratuur.
De eerste bijdrage fungeert als mooie spiegel voor iedere jeugdliteratuuronderzoeker. Hierin werpt Rita Ghesquière, emeritus hoogleraar aan de KU Leuven en auteur van een standaardwerk als Het verschijnsel jeugdliteratuur (in de herziene versie omgedoopt tot Jeugdliteratuur in perspectief) enkele prikkelende en vooral prangende vragen op over de manier waarom je dat nou doet: jeugdliteratuur onderzoeken. En hoe je je verhoudt tot het grotere geheel, literatuur in het algemeen. Ben je eilandbewoner of bruggenbouwer?
Haar verhaal is een opmaat voor enkele inhoudelijke onderzoeksverhalen. Zo biedt Sara van den Bossche een originele, want carnavaleske interpretatie van een van de iconen uit de jeugdliteratuur, Pippi Langkous. Britta C. Jung laat zien hoe samenleving en historie weerspiegeld worden in jeugdboeken, in dit geval de representatie van het Derde Rijk in Duitse jeugdboeken. Coosje van der Pol promoveerde eind 2010 op een proefschrift over hoe kleuters literair competent kunnen worden met prentenboeken. Verder passeren kinderbijbels (Willem van der Meiden), humor in vertaling (Jan van Coillie en Marjan Hellings) en een pleidooi van Joke Linders voor meer biografieën van kinderboekenschrijvers.
Samen tonen de bijdragen de rijkdom van jeugdliterair onderzoek: van een tekstgericht tot een literair-sociologische blik en van literatuurhistorie tot literatuurdidactiek. Alle richtingen binnen de literatuurwetenschap zijn ook terug te vinden binnen jeugdliterair onderzoek. En meer, want, zoals Ghesquière schrijft, de wetenschapper die zich met jeugdliteratuur bezighoudt, moet een duizendpoot zijn.