Sagan en The Catcher in the Rye van J.D. Salinger, aan een analyse, in de hoop de grondtrekken van het genre bloot te leggen.
In antwoord op de vraag waarom ze voor jongeren schrijft, legt Floortje Zwigtman uit wat het schrijven voor deze leeftijdsgroep zo fascinerend maakt.
Dat haar eigen werk inderdaad fascinerend is, weet Peter van den Hoven overtuigend voor het voetlicht te brengen in zijn analyse van haar trilogie ‘De groene bloem’, literatuur zonder leeftijd bij uitstek.
Behalve Van den Hovens bijdrage kunt u in dit nummer nog meer besprekingen van adolescentenromans aantreffen. Zo bespreekt Sanne Parlevliet de jeugdroman De hondeneters van Marita de Sterck en vergelijkt Eefje Buenen de romans van John Green en Katarina von Bredow met elkaar.
Yvonne van Baal laat in haar bijdrage zien dat jeugdliteratuur niet op zich staat, maar raakvlakken heeft met de volwassenenliteratuur. Zo leest ze in de Harry Potterserie onder meer Macchiavelli en Shakespeare terug. Ook Kim Reynolds biedt een originele kijk op hedendaagse adolescentenromans door de toekomstvisies in deze romans te ontleden. Haar lezing van bijvoorbeeld Hoe ik nu leef van Meg Rosoff leidt tot verrassende conclusies.
Pascal Lefèvre en Michel Kempeneers ten slotte belichten een nieuw subgenre binnen de adolescentenliteratuur, de strip en graphic novel.
Alsof dat alles nog niet mooi genoeg is, bespreekt Joke Linders in dit nummer Gé Vaartjes' Rebel & Dame. Biografie van Top Naeff, de auteur die bekend is van onder meer School - Idyllen - een Young Adult-boek ‘avant la lettre’. En treft u de boeiende Annie M.G. Schmidtlezing aan die Marita de Sterck afgelopen mei hield en het juryverslag van de Nienke van Hichtum-prijs voor de prachtige jeugdroman Allemaal willen we de hemel van Els Beerten. Als er één titel is die het adolescente verlangen naar toekomst, leven en liefde zo weet te vertolken, is het deze wel. Alle mensen willen de hemel, maar adolescenten streven er bij uitstek naar.
Bea Ros