heid heet. Dit Latijnse pseudoniem is typerend voor de originele opzet van het verfrissende en unieke boek, dat wordt gepresenteerd als een teruggevonden reisjournaal. Het journaal heeft een grote educatieve waarde en beschrijft de ontdekkingsreis die ene Tjibbe Tjabbes in de achttiende eeuw zou hebben gemaakt op een boot.
Schrijver en tekenaar hebben zich samen uitgeleefd in dit pseudodagboek met reisnotities, beschrijvingen en tekeningen van fabeldieren, oud gemaakte brieven, quasi-historische portretten en foto's van artefacten en opgezette dieren. Vooral de tekeningen lijken opvallend authentiek.
Voor een dergelijk prachtboek moeten auteur en de illustrator intensief samenwerken. Of beide disciplines moeten verenigd zijn in één persoon, zoals Ted van Lieshout die ook nog eens vormgever is. In Twee ons liefde toont Van Lieshout zijn vakmanschap met speelse gedichten, kunstige illustraties en een spitsvondige opmaak. Het resultaat is een klein, origineel kunstwerkje, waar je ook nog dikwijls om moet lachen.
Van Lieshout beschrijft een kleine reis, de tocht van een jongen die naar de winkel gaat met een boodschappenlijst - tevens de inhoudsopgave van het boek. In een ritmische praatstijl klinken de gedachten van de jongen, die het bijvoorbeeld vreselijk vindt om met wc-papier rond te lopen: ‘zodat iedereen op straat ziet wat het/ is en denkt: nou zeg, dát kind gaat/prinsheerlijk zitten poepen!’. De jury moest hier prinsheerlijk om lachen.
Het lijkt misschien alsof de jury alleen gecharmeerd is van ambitieuze boeken die veel overhoop halen. Maar dat is niet zo. Soms is het goed uitwerken van een eenvoudig idee meer dan genoeg. Zoals in De jongen die zijn brood knipte, een prentenboek van Annemarie van Haeringen, die vooral faam heeft verworven als illustrator.
Kleine kinderen houden niet van korstjes aan hun boterham, dus wat doen de ouders? Ze knippen de korsten eraf. Kinderen houden er wel erg van om van alles en nog wat te knippen, liefst dingen die niet mogen. Van Haeringen werkte dit gegeven uit met een jongen die steeds ongelooflijker dingen knipt. Op het laatst knipt hij een vriendinnetje en overhandigt hij zijn schaar aan haar. Een mooie vondst: het boek houdt op terwijl wij ons een nieuw, fantastischer avontuur verbeelden.
Bij deze prijs wordt geen onderscheid gemaakt tussen Nederland en Vlaanderen. Toch roemt de jury het grote aantal Vlaamse schrijvers, dat ons dit jaar trakteert op bijzondere avontuurlijke verhalen en zich daarbij waagt aan uitgesproken vormen. Van een ingehouden monologue intérieur tot een bijna schreeuwende aanklacht, van een lange dialoog tot een palet van stemmen, van een boek dat eruit ziet als een plaatjesalbum tot een expeditieverslag met foto's.