Juryrapport Nienke van Hichtum-prijs 2007
Dit jaar kende de Jan Campert-stichting de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs toe aan Margriet Heymans voor Diep in het bos van Nergena. De prijs werd uitgereikt op 9 maart in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag tijdens ‘Het Voorwoord’, een literair festival dat in 2008 voor de derde keer werd georganiseerd.
Margriet Heymans bezet al jaren een bijzondere plek in het kinderboekenlandschap. Haar teken- en vertelstijl zijn onvergelijkbaar en enig in hun soort. Met haar werk balanceert ze behendig op het dunne koord tussen werkelijkheid en verbeelding, tussen humor en ernst, tussen toegankelijk en hermetisch, tussen tragiek en luchtigheid. In Diep in het bos van Nergena is dat niet anders. Het verhaal speelt zich vermoedelijk af tijdens de hongerwinter in de jaren veertig, ook al wordt dat nooit met zoveel woorden gezegd. Kleine Frieda wordt door oom Pep en Tante Kaat ‘geleend’ om hun onhandelbare, balorige dochtertje Jet gezelschap te houden en verhuist voor een jaar naar een godverlaten gat in de bossen van Nergena. Uit de briefwisseling tussen Frie en haar zus Adalie distilleer je het leven van de twee gezinnen en de twee zusjes in de stadse thuisbasis Gunderwijd en in Nergena. De brieven zitten barstensvol ingehouden verwijzingen naar de ontberingen en de oorlogsellende thuis. Geen tranerige verslaggeving van Adalie, maar broodnuchtere stoerdoenerij met donkere, soms absurde grapjes tussendoor: een kinderlijke overlevingsstrategie om onvatbare misère en somberte een aannemelijke plek te geven, aangrijpend en hilarisch tegelijk.
Voor jonge kinderen is Diep in het bos van Nergena geen sinecure: er moet veel en aandachtig tussen de regels gelezen en naar de - vaak verhelderende - tekeningen worden gekeken. Heymans maakt het sluimerende heimwee van Frieda meesterlijk voelbaar: wat eerst ‘het land van spek en bonen’ lijkt, wordt