Peter van Gestel verstaat de kunst een dergelijk dilemma aan de orde te stellen en op een eigenzinnige manier vorm te geven.
Zijn stijl is minutieus en zijn theaterachtergrond blijkt uit de efficiënte stijl en de al aangestipte dialogen in bedrieglijk alledaagse taal - zoals Bibelebonse mensen Bibelebonse pap eten uit een Bibelebonse nap, zo spreken Van Gestelpersonages Van Gestel-zinnen in Van Gestel-taal -, én uit de laconieke terzijdes die kenmerkend zijn voor de wijze waarop hij al te pretentieuze onderwerpen relativeert. Uit wat hij schrijft spreekt altijd een originele aanpak en een scherp oog voor detail, en al is een onderwerp nog zo zwaarwichtig, het wordt met lichtvoetige, soms komisch werkende zwier gebracht. De verhalen zijn ingenieus gecomponeerd, en toch dringt hun structuur zich nooit op, daarvoor hebben ze te veel vitaliteit, humor en vaart.
Peter van Gestel is bovendien een meester in het zwijgen over wat niet gezegd kan worden, maar het goud van dat zwijgen is voor de aandachtige lezer te delven uit de diepere lagen van zijn verhalen.
Veelzeggend voor zijn manier het onzegbare in te pakken, is een van zijn reacties op zo'n veel gestelde, gemakzuchtige vraag over de kunst van het schrijven:
Als je een schrijver bent, merk je dat vanzelf. Als je niks merkt, ben je geen schrijver.
Het is in brede kringen niet onopgemerkt gebleven dat Peter van Gestel een schrijver is.
In zijn boeken worstelen de hoofdpersonen, hoe verschillend ze verder ook zijn, van Ko Kruier tot Thomas, van Soe tot Mariken, van Roosje tot Nikki, met vragen die elke sterveling kent. Wie ben ik en wat wil ik?
Deze oervragen komen op de meest extreme manier aan de orde in Oef van de mensen, het verhaal over een wit aapje dat wordt opgevoed als mens door een echtpaar dat zijn enige kind heeft verloren.
Zoals het jongetje in Tarzan van de apen meent dat hij de zoon is van een apin, zo meent de aap Oef in Oef van de mensen dat hij de zoon is van een vrouw. Zij verpleegt hem, wiegt hem, koestert hem, trekt hem kleren aan, leest hem voor en brengt hem alles bij wat een mensenkind moet kunnen en weten. Oef leert zelfs praten, iets wat minstens zo ongerijmd is als het leren lezen van Tarzan met behulp van een Engels abc-boek. Maar in een goed verhaal kan wat niet kan en staat wat er niet staat.
Oef van de mensen is een mythisch verhaal over het raadselachtige van identiteit en taal. Oef is de ultieme vreemdeling die nooit echt zal inburgeren, al