Herinneringen aan Wim Hofman
Servetjes werden volgetekend
Francien Braaksma
Jarenlang maakte Francien Braaksma samen met Wim Hofman deel uit van de redactie van het tijdschrift Leesgoed. Begin jaren tachtig nodigde Hofman haar uit om na een redactievergadering bij hem in Vlissingen te overnachten. Braaksma over deze eerste kennismaking met het Vlissingen van Wim en over hun latere ontmoetingen.
Bij eindstation Vlissingen staat tegen een paaltje een goed onderhouden herenfiets, de fiets van Wim. De wandeling naar zijn huis is kort, maar lijkt lang te duren vanwege de snel veranderende omgeving en vergezichten. Eerst langs de oude vissershaven, dan langs de Westerschelde, over strand, basaltkeien, langs oude, half vergane zeeweringspaaltjes, troep. Om deze wandeling te beschrijven, raak je gemakkelijk aan het opsommen, iets wat Wim Hofman in zijn verhalen ook graag doet. Zo'n opsomming bevat dan meteen al een aantal ingrediënten die bij hem in tekeningen en verhalen regelmatig terugkeren, zoals de fiets, en aanspoelsels.
Een kanjer van een molen met stenen onderstuk boven op de dijk. Even daaromheen lopen, en we belanden in de oude binnenstad, vlakbij het huis waar Wim met zijn vrouw Toke en de twee kinderen woont. Het huis is een oud, solide gerestaureerd herenhuis met hoge balken zolderingen en krakende houten vloeren. Duizenden boeken. Hier en daar een schilderij van eigen hand aan de muur. De volgende morgen volgt een deskundige rondleiding door Vlissingen.
Gedurende dit bezoek werd weinig over boeken gesproken. Maar ik weet nu dat hij goed kan zwijgen en luisteren en ineens met een verhaal kan komen waar je elk woord van zou willen onthouden. Zoals het verhaal over wat hij meemaakte in de Tweede Wereldoorlog als heel klein jongetje, schuilend onder de trap van een muziekkoepel met zijn moeder. Er stroomde vocht langs de trap naar beneden, bloed. Dit verhaal werd in 1985 afgedrukt in de verhalenbundel Straf.
Ondertussen waren Wim en ik aan het corresponderen geraakt. Af en toe stuurde ik hem en zijn vrouw een bizarre, lelijke of saaie ansichtkaart. De reactie terug was dan meestal een brief waar vaak iets in stond over het waarschijn-