sici over de nieuwe kleren van oude mythen. Bé Breij onderzoekt hoe Lida Dijkstra bekende verhalen uit Ovidius' Metamorfosen laat herleven in haar Nederlandse jeugddebuut Wachten op Apollo. Imme Dros is al jaren bezig om het antieke verhalengoed een nieuwe gedaante te geven. Vincent Hunink concentreert zich op haar versie van het tot de verbeelding sprekende sprookje van Amor & Psyche.
In het najaar van 2001 kwam de legende van Koning Arthur op wel heel moderne wijze tot leven: via e-mail. Inmiddels is het verhaal Arthur - de zienersteen ook als boek verschenen. Ludo Jongen en Karel Maartense bespreken de Arthurtraditie en de nieuwe dimensie die auteur Kevin Crossley-Holland daaraan geeft.
Isabelle Desmidt heeft een artikel geschreven over de Europese vleugels van de Zweedse held Nils Holgersson. Vliegen we Europa uit, dan komen we terecht in de fascinerende wereld van het Midden-Oosten. Hans Hagen heeft zich al meermalen laten inspireren door de wereld van 1001 nachten en vertelde erover aan redacteur Wilma van der Pennen.
Twee andere redacteuren ondervroegen Tamara Bos en Esmé Lammers, beiden (mede)verantwoordelijk voor ‘bewerksuccessen’ in de bioscoop. Bos schreef het script van de filmbewerking van Annie M.G. Schmidts Minoes, terwijl Lammers eigen scripts verfilmt en verboekt.
Naast boek en film laten ook theatermakers zich inspireren door succesverhalen. Toneelgezelschap Laika speelde dit seizoen Ongelikt, een King Lear voor jongeren. De Vlaamse schrijver Bart Moeyaert schreef het script en Jos Blom las het na.
Kunnen auteurs zichzelf bewerken? Guus Kuijer oogst sinds een paar jaar opnieuw veel succes met zijn boeken over Polleke. Joukje Akveld is wat verbaasd over het warme onthaal dat de Polleke-boeken hebben gekregen. Zijn Madelief en Polleke wel directe familie van elkaar?
Aan enkele belangrijke gebeurtenissen konden wij niet voorbijgaan. In januari 2002 overleed grand old lady Astrid Lindgren. Van Rita Verschuur verschijnt een boek vol herinneringen aan Lindgren. Verschuur geeft de lezers van LZL alvast een inkijkje. Majo de Saedeleer herdenkt de dood van Lieve Beaten.
Bijna ongemerkt bereikte in 2001 een Bear of Very Little Brain de respectabele leeftijd van 75 jaar. ‘Hipy Papy Bthuthdth Thuthda Bthuthdy!’ schreef Owl al in 1926. Van jeugdboekenschrijvers Edward van de Vendel en Peter van Gestel en illustratoren Charlotte Dematons en Sieb Posthuma komen vier andere Cheers For Pooh. August Hans den Boef gedenkt een andere jubilaris: Peter Rabbit, die dit jaar precies een eeuw geleden ‘geboren’ werd.