[Nummer 48]
De toekomst van het verleden
Redactionele inleiding
Wat doen we met het verleden? Vergeten, verwaarlozen, begraven, omzien, verof bewerken? En wanneer behoort een gebeurtenis of een periode tot het verleden? Als het voorbij is, ja. Maar hoe lang moet dat dan voorbij zijn? Wat doen we met de kinder- en jeugdboeken van vroeger? Verzamelen, weggooien, duur verkopen op veilingen, wetenschappelijk bestuderen of bewerken om opnieuw te kunnen lezen?
Voor Marcel Möring zijn dat allemaal non-vragen. Een uitgave van het verzameld werk van An Rutgers van der Loeff zou in zijn ogen immers een gotspe van wanbeleid zijn. Niet dat één uitgever of subsidiegever met dat plan rondloopt, maar de naam schoot hem zomaar te binnen toen hij in Nijmegen, bij de Kellendonklezing en zijn ergernis spuide over de wanprestaties van de Nederlandse critici. Hij kende haar werk ook helemaal niet, hij had, zo verklaarde hij naderhand ‘willekeurig welke naam kunnen noemen van een auteur die niet tot de literatuur behoort’.
En toen wist de redactie weer waarom deze aflevering van Literatuur zonder leeftijd aan het oude en historische kinderboek gewijd diende te worden. Er valt aan onze kennis en inzicht op dat terrein nog veel te poetsen en te schaven.
Bea Ros onderzocht of de neerlandistiek mogelijkheden ziet de kinder- en jeugdliteratuur in haar gelederen op te nemen. Dat zou wel moeten, vinden de twee ondervraagde neerlandici, maar of dat tot de verlangde opname in de canon kan leiden? Tussen droom en daad staan nu eenmaal wetten in de weg en praktische bezwaren.
Annemarieke Willemsen die promoveerde op oud speelgoed, pleit voor een nieuwe visie op het middeleeuwse kind. Daarnaast zijn er in dit nummer vossen die de passie preken, Jantjes die pruimen plukken, kinderen die Pantagruel zouden moeten kunnen lezen, schrijvers die hun onderzoeksmethode uit de doeken doen of met oude boeken nieuwe maken. Genoeg voer om het verleden een toekomst te bezorgen.
Tussen vroeger en later staat het nu van de kinderboekenkritiek waar tijdens een studiedag in Antwerpen over werd gediscussieerd, een boek en een tentoonstelling rond Miep Diekmann, het afscheid van Wim Hora Adema, de oogst van buitenlandse tijdschriften en besprekingen van nieuwe verschijnselen in de jeugdliteratuur.