omdat ik dat therapeutische niet zie als mijn taak. Of laat ik het zo zeggen: ik zie het niet als mijn belangrijkste taak om boeken te schrijven die voorzien in een specifieke behoefte.
-Wat is uw belangrijkste taak dan volgens u?
-Het best mogelijke uit mezelf proberen te halen. Proberen om de best mogelijke boeken te maken.
-Ik neem aan dat dat eigenlijk wel voor alle schrijvers geldt.
-Misschien moet ik het dan zo zeggen: dat ik probeer om het best mogelijke uit Ted van Lieshout te halen. Of klinkt dat toch weer arrogant?
-Ja, een beetje wel, en dat komt omdat u de indruk wekt dat het om boeken gaat en niet om de lezers.
-In eerste instantie is dat natuurlijk ook zo. Als ik geen boek schrijf, zijn er ook geen lezers.
-Maar u bent kínderboekenschrijver. Dat wijst toch meteen het lezerspubliek aan? Anders was u wel gewoon schrijver geworden, dus zonder kinderboeken ervoor.
-Nou, voor mijn eigen gevoel ben ik dat ook: schrijver. Het is in zekere zin toeval dat ik kinderboekenschrijver ben geworden.
-Als opstapje naar het schrijven voor volwassenen?
-Nee, dat niet. Ik voel me binnen de kinderliteratuur heel aardig thuis.
-Dan moet je de verantwoordelijkheid van zo'n beroep óók op je nemen, vind ik.
-En dat is, als ik u goed begrepen heb, die zorgfunctie?
-Ja, ik vind dat kinderboeken in dienst horen te staan van de ontwikkeling, of laten we het beperkt houden, de leesontwikkeling van onze kinderen.
-Dat doe ik ook wel, maar dat is voor mijzelf niet het hoofddoel. Mij gaat het om het goede boek en dan zijn er weer anderen die zich bezighouden met de leesontwikkeling. Onderwijzers, ouders, noem maar op.
-U legt de nadruk bij het boek en ik bij het kind.
-Nee, dat lijkt me niet helemaal juist. Ik bekommer me wel degelijk om de lezer. Als ik een voorbeeld mag geven: mijn boek Gebr. gaat over twee broertjes waarvan er één sterft. Was ik er mij niet van bewust geweest dat het boek voor de jeugd is, dan had ik voor een andere opzet gekozen. Juist omdat het voor de jeugd is, is dat broertje al dood vóór je aan het verhaal begint. Op die manier sta je als lezer voor een voldongen feit en