[Nummer 39]
En toen, en toen......vertel eens
redactionele inleiding
Tijdens het 25ste (zilveren) IBBY congres is er aardig wat verteld. En ook nu bleek weer dat vertellen een van de leukste en meest interessante bezigheden is die men op elk moment van de dag kan doen.
Truusje Vrooland-Löb vertelde over tekstloze prentenboeken en vroeg zich af wat de relatie tussen ‘beelden & woorden’ is en Harrie Geelen liet zien waar ‘De stof van verhalen’ vandaan kan komen. Wie het congres niet heeft bijgewoond kan deze twee lezingen nu lezen; wie wel aanwezig was kan herinneringen ophalen.
Er valt veel te vertellen en Hans Hagen demonstreert waar auteurs ideeën voor een verhaal vandaan halen en hoe ze uiteindelijk in een verhaal (een boek) terecht komen. Quirin van Os laat zien dat auteurs (in dit geval Paul Biegel) verhalen lezen om een verhaal opnieuw te vertellen. En Peter van den Hoven bespreekt vervolgens de levensverhalen van Henri van Daele.
Dat je als criticus voorzichtig moet zijn met uitspraken over het autobiografische in een boek, laat Willem van Toorn zien in ‘Walters herinneringen’. En hoe verhalen en ontmoetingen mede kunnen leiden tot een beoordeling van een boek blijkt uit laat Joke Linders' haar verhaal over het kinderboek De Vogelman. En één van onze beste vertellers, Paul Biegel, wijdt zijn column aan ‘Het verhaal verteld’. En ook al wil Gerda Dendooven op de achterkant dan het verhaal besluiten, we hebben deze aflevering nog meer.
Aidan Chambers hield op het IBBY congres een lezing over de vraag hoe je kinderen en boeken samenbrengt, een verhaal over leesbevordering in de stijl van ‘Vertel eens’. Over de misverstanden die bestaan tussen jeugdliteraire kritiek en leesbevordering misverstanden heeft Peter van den Hoven in de vorige aflevering geschreven. Ruud Kraaijeveld reageert op deze bijdrage en Van den Hoven zet de discussie voort.
Verhalen zullen er altijd zijn. In het winternummer zullen veel auteurs van kinder- en jeugdboeken aan het woord komen. Vertel het voort, vertel het voort.