In memoriam Evert Hartman
Dedemsvaart 12 juli 1937 - Hoogeveen 7 april 1994
Joke Linders
Als je schrijft, ben je niet alleen, zei Evert Hartman 6 november 1992 op het symposium waaraan dit blad haar naam dankt. Een schrijver is eerder een waarnemer dan een schepper, vond hij: Hij noteert wat hij ziet. Hij leeft ook mee met de personen in zijn boek. Hij ondergaat dezelfde emoties, beleeft dezelfde spanning en is geboeid door dezelfde problemen.
Voor Evert Hartman gold die uitspraak meer dan voor welke andere auteur ook. Zijn betrokkenheid bij het publiek waarvoor hij schreef, was bijzonder groot. Niet alleen in kwantiteit - Evert Hartman laat een aanzienlijk oeuvre na - maar ook in kwaliteit. Hij schreef bij voorkeur over onderwerpen die zijn publiek tot nadenken zetten: over paranormale verschijnselen, over ziek zijn en beter worden, over anders zijn dan anderen en buitengesloten worden. Hij spoorde zijn lezers graag aan tot nadenken over misdaad, over euthanasie, over verantwoordelijkheid dragen voor elkaar en voor de maatschappij waarin we leven. En daarmee schreef hij over wat hemzelf bezighield. Hoe stellen we ons op als er niet voldoende geld meer is om iedere zieke, ongeacht leeftijd en overlevingskansen, te helpen? Wat doen we als ons land werkelijk te vol wordt? Welke verantwoordelijkheden heeft de mens en wat mag hij overlaten aan de ander, aan de gemeenschap, aan de overheid? Hoe gaan we om met macht, met vrijheid?
De vragen die Hartman aan de orde stelde waren, bijna zonder uitzondering, uitdagend, prikkelend en relevant voor het publiek waarmee hij wilde communiceren. Met bescheiden trots kon hij erop wijzen dat door hem aangedragen thema's jaren later soms actueel werden: schoolkinderen die het slachtoffer worden van een politieke gijzeling, de discussie over de grenzen van de medische zorg, rassenproblemen.