De prinses op de planken
Judith Eiselin
Op zeventien december beklommen twee kibbelende zusters het podium van de Haagse Jan Campertstichting om er opnieuw een bekroning voor hun veelgeprezen boek De prinses van de moestuin in ontvangst te nemen, de Nienke van Hichtumprijs. Wij voeren samen een constante strijd tegen het gewone, zei Margriet Heijmans. Dit ongewone boek noemde zij ‘haast een filmscenario.’ Maar zou het verhaal van Lutje Matte en Hanna zich ook op de planken kunnen afspelen? Kan de oversteek van boek naar toneel gewaagd en genomen worden?
Regisseuse Anny van Hoof en toneelschrijfster Pauline Mol (cursieve teksten), verbonden als artistiek leidster aan jeugdtheater Artemis in Den Bosch, bleken zich deze vraag al eens gesteld te hebben.
Anny: Ik las over het boek toen het uitkwam. Het sprak me aan, ik was net met het thema doodgaan, afscheid nemen en verandering bezig.
Pauline: Anny kwam ermee. Ze wou heel graag en vond Artemis er de plaats voor. Ze bracht echt iets over toen ze ervan vertelde, dus ging ik mij er als schrijfster in verdiepen. Ik kwam er op uit dat je je moet concentreren op het thema en de beelden, want ik vond in de tekst heel weinig dat mij theater doet verbeelden. Voor het ombouwen tot een toneeltekst zou je een heel eind van het boek af moeten gaan. Ik vind het noodzakelijk dit soort verhalen aan kinderen te vertellen. Ze gaan over wezenlijke dingen, waar ieder mens mee te maken krijgt. Wat dat betreft begrijp ik Anny heel goed.
Een theaterstuk, heel simpel gezegd, staat of valt bij het conflict. Je kunt ook kiezen voor een echt bewegingsstuk. Want de verandering, de beweging van de wereld van Lutje Matte, het huis, naar de wereld van Hanna, de moestuin, is erg belangrijk. In het boek zijn beeld en