Karakters en situaties
Mijn gemaskerde wreker scoort op alle punten.
Dani en de zijnen lopen als boeiende wezens door het verhaal. Dani en zijn vader zijn geen doorsnee mensen, maar ze zijn er niet minder echt om. Intrigerend is de relatie tussen die twee. Ze zijn enorm gek op elkaar, maar echt begrijpen doen ze elkaar niet. Dat levert nogal wat misverstanden op, die pijnlijk zijn omdat ze zoveel om elkaar geven.
Het mooie van Dani is dat hij niet het prototype van het pestslachtoffer is. Niet een zielig en sloom typetje dat bang wegduikt. Dani heeft een sterk karakter en probeert zich op een heel eigen manier te verweren tegen de aantasting van zijn eigenwaarde. (Galge)humor en creativiteit zijn zijn wapens. Toch loopt hij tegen zijn grenzen aan.
Dani's vader, Jo, heeft het niet makkelijk. Eens was hij beroepsmilitair, nu heeft hij een diepe afkeer van oorlog en geweld, met name hoe het zich op de televisie aan hem voordoet. En steeds vraagt hij zich af wat de mensen ‘er wel niet van zullen denken’. Jo is duidelijk een beetje op drift.
De oude meneer Grobbels is ook zo'n mooi mens. Eerst een ouwe chagrijn, maar bij nadere kennismaking een eigenzinnige oudere man die bewust voor een eigen manier van leven kiest.
De meester van Dani is waarschijnlijk vooral voor volwassenen interessant. Volwassenen die de goedbedoelde, doch jammerlijk falende pedagogische benaderingen van dichtbij kennen. Och och, hij doet ook werkelijk alles fout. Op de zware klompen van de theorie klost hij over de gevoelige praktijk van zijn leerlingen heen. Wanneer Dani luid en duidelijk in de klas vertelt dat hij altijd getreiterd wordt, reageert hij zenuwachtig (zoals altijd