in ieder geval niet het risico door haar eigen broer gedood te kunnen worden.
Het einde mag dan net zo onverwacht zijn als het begin, zolang daar een logica voor is, hebben kinderen daar geen moeite mee.
Een heel lief konijn is een verhaal met tal van lagen. Een sprookje met een goede afloop; een metamorfose waaruit de lezer zelf conclusies kan trekken; een fabel waarin bepaalde aspecten van de maatschappij belachelijk worden gemaakt; een beeldverhaal waarin met name de afbeelding van de dieren en de dramatiek van het zwart op de witte pagina's mij aanspraken; een verhaal dat de lezer met afwijkende oren, ogen of tanden tot troost kan zijn; een case-study over vastliggende rolpatronen of verwachtingen en zelfs een parodie op de jager ‘in een groen, groen, groen, groen knolle knolleland’.
De laatste associatie heeft alles te maken met de poëtische vorm waarin een en ander is gegoten. Korte zinnetjes in bundeltjes van vier die niet expliciet rijmen maar ritmisch sterk op elkaar aansluiten en niet wars zijn van assonanties of halve rijmklanken. Veel korte a-klanken: van, zag, stad, ramp, arts, zand, man, krant, olifant naast heel wat lange: staart, raad, straat, gevaar, maar, daar, naar, gedaan, dame, vragen. Gaandeweg het verhaal duiken er ook meer k-klanken op: klein, konijn, kees, kinderen, kusjes, kijken, maar ook niks, drinken en krukje die in combinatie met de i's en o's een ander licht op de zaak werpen.
De spanningsopbouw is, zoals we hierboven al zagen, vrijwel klassiek, met een hoogtepunt vlak voor het einde en een catharsis tot slot.
En dus rest alleen nog de vraag of verhaal en tekeningen de mogelijkheid bieden tot communicatie met kinderen. Voor het verhaal staat dat wel vast. Kinderen herkennen de pijn van het anders en het alleen zijn. Voor zover er open plekken zijn die kinderen niet goed kunnen invullen - het al dan niet opvallen van dames in dameszaken - verstoren die in ieder geval niet de emoties van het verhaal. De lezer kan oprecht opgelucht zijn als de liefde van meneer Klein voor zijn vrouw geenszins door haar