school van het leven. Ze leert teleurstellingen verwerken en ontdekt wat vriendschap is.
Mijn derde voorbeeld is Dit is de spin Sebastiaan met de tekeningen van Wim Bijmoer. De omslag daarvan vond ik kinderachtig en nietszeggend, de binnenwerktekeningen daarentegen bijzonder spannend. Wim Bijmoer vertelt namelijk in zijn tekeningen en concentreert zich op de hoogtepunten van verhaal of gedicht. Die tekeningen daagden mij uit tot geconcentreerd inkleuren, de buitenkant wat dikker aangezet dan de binnenkant.
Goede illustraties maken nieuwgierig en zetten de lezer op een spoor. Wie zijn er belangrijk, wat gebeurt er, in welke sfeer speelt een en ander zich af, die van de werkelijkheid of die van de fantasie?
Omdat men er van uitgaat dat het lezen en het begrijpen van een boek makkelijker is als er illustraties in staan, worden boeken voor jonge kinderen vaker en rijker geïllustreerd dan boeken voor kinderen ouder dan 10 jaar. Daar zijn natuurlijk verschillende technieken voor, maar voor elke soort illustraties geldt dat de afbeelding moet kloppen met de tekst. Kinderen voelen zich - terecht - onterecht behandeld als de hoofdfiguur krullen heeft terwijl de tekst zegt dat ze vlechten draagt.
Sommige illustratoren proberen in hun tekeningen de werkelijkheid zo nauwkeurig mogelijk weer te geven (Jenny Dalenoord, Piet Klaasse, Dick van der Maat, Mance Post, Ietje Rijnsburger, Fiel van der Veen). Anderen, zoals Bert Bouman, Babs Siljee, Reintje Venema, Monica Maas, The Tjong Khing en Joke van Leeuwen, voegen door hun techniek van tekenen iets aan die werkelijkheid toe: een fantasierijk of dromerig karakter. Soms wordt die werkelijkheid tot de essentie teruggebracht zodat slechts basisvormen overblijven die voor kinderen makkelijk te herkennen zijn. Dick Bruna is daar een meester in. Maar het is ook mogelijk de werkelijkheid enigszins uit te vergroten of belachelijk te maken (Fiep Westendorp, Ivo de Weerd, Joep Bertrams, Sylvia Weve). Illustratoren als Rie Cramer, Lidia Postma of Margriet en Annemie Heymans hebben dikwijls een voorkeur voor een romantisch tintje, terwijl Eric Carle, Max Velthuys en Wim Hofman eerder op zoek zijn naar iets kinderlijks.