maar nauwelijks bereikt of het dreigt al overbodig te worden door de hapklare produkten van de nieuwste technische vindingen. Ik kan mij voorstellen dat menig illustrator zich in een hoek gedrukt voelt als hij wordt geconfronteerd door het publiek, wat ook zijn publiek zou kunnen zijn, met zijn voornaamste tekort: zijn beelden bewegen niet!
Hij kan tegensputteren, dat de verbeelding van de mens hem in staat stelt zich dingen voor te stellen, die alle eventuele tekorten aanvullen, en dat zijn werk bedoeld is om de verbeelding te stimuleren...dat is allemaal niet echt genoeg.
Tekort dus. Animatiefilms, videobeelden illustreren ook én bewegen nog op de koop toe. Beter en voordeliger dus.
De illustratie, door de eeuwen heen een gerespecteerd, onmisbaar onderdeel van de visuele overdracht van vele soorten kennis, vaak van grote artistieke en menselijke waarde, een cultureel erfgoed van de eerste orde, zou hebben afgedaan. Men acht het geen kunst meer, laat staan top-kunst en het beweegt niet. Uitstervende ambachten horen op de braderie, de krant wordt toch ook niet meer met de hand gezet. Illustreren doe je maar in je vrije tijd.
Dit jaar is het laatste van de afdeling Illustratie aan de Gerrit Rietveld Academie, wij: de studenten, mijn collega's en ik zijn boventallig lees: overtollig verklaard, komt u deze laatste der Mohikanen alstublieft opzoeken op hun eindexamententoonstelling, dat kan van 29 juni t/m 4 juli in de GRA. Zoals we hier bij elkaar zitten, onder elkaar zijn, betrokken geïnteresseerd en bibliofiel, kunnen we ons veilig wanen, maar buiten wordt het steeds kouder.
Rondwandelend in Bratislava, meende ik te kunnen merken dat illustraties daar nog in aanzien staan, in een land waar cultuur laag over laag leeft in mensen zelf, en waar het in zijn unieke geconcentreerdheid langzaam en grondig genoten wordt. Maar wie ben ik, een buitenlander die er even aan kan ruiken, tijdens een gelegenheid waarbij haar bovendien een uitgelezen ruiker wordt voorgehouden van culturele activiteiten. In september '89 wisten wij nog niets van wat stond te gebeuren; er was nog geen lachende Havel, de jury is nog officieel ontvangen door ongelooflijk ernstige mannen in grauwe pakken. De catalogus van de Biennale is ook grauw, d.w.z. in zwart-wit gedrukt.
Al het voorgaande in ogenschouw genomen, is de Biennale voor Illustraties Bratislava een unieke kans om te vergelijken, traditioneel met grensverleggend, dienstbaar werk met nieuw wild en al dat gene wat zich niet zomaar laat stigmatiseren.
Het is wonderbaarlijk, hoe naast de gedoodverfde favorieten er nieuw werk is, dat opvalt, van tot dan toe volslagen onbekende artiesten, met een finesse en frisheid, die ontroert. Ongeacht waar het vandaan komt en waar degenen die er naar kijken vandaan komen, is er verstaanbaarheid. Ik vond het een