Tips voor leespromotie (Bookbird, mei 1989)
Barbara Scharioth uit Duitsland somt leespromotie-activiteiten op uit verschillende landen. Er is wel een centrale hulp-, organisatie- en/of subsidie- instantie, maar het eigenlijke werk gebeurt in kleine kring en in verschillende landen ook steeds anders:
‘Home libraries’
Doel: kinderen in contact brengen en leren omgaan met boeken.
Hoewel er beleidslijnen zijn, zijn de thuisactiviteiten van de thuisgroep zeer informeel geregeld. Iemand die enige ervaring heeft met het begeleiden van kinderen leest voor, laat lezen en voert naar aanleiding daarvan allerlei bezigheden uit. Door het informele is men niet spontaan in de ondersteuning van dit soort groepen. Aangedrongen wordt op institutionalisering: een contract, enig salaris kunnen kwaliteit en continuïteit van deze clubs bevorderen. Er zijn er nu zes in Zimbabwe. Het idee is uitvoerbaar in elk land, in Frankrijk bestaat ook zo'n groep. Olievlekken beginnen ook zo... ‘Beginning with books’
Doel: ondersteunen van ouders die niet gewend zijn aan kinderen voor te lezen.
Uitgaande van onderzoeksresultaten verzorgt men centraal informatie, een boekenpakket en ondersteuning aan ouders in gezinnen waar om welke reden dan ook niet of weinig wordt gelezen. Hardop lezen aan kinderen beneden de leeftijd van 5 jaar is de beste methode om het lezen en het omgaan met boeken te bevorderen, zo is gebleken.
Het programma begon in Pittsburg, wordt gesubsidieerd en bereikt momenteel ongeveer 4000 gezinnen die via verschillende instanties de suggestie ontvingen, zich aan te sluiten.
‘Reading Club’