[Nummer 10]
Redactioneel
In het voorjaar 1989 stond de studiedag van de Stichting Landelijk Platform Kinder- en Jeugdliteratuur in het kader van ‘Kind en Media’.
In deze aflevering van het documentatieblad treft u de voordrachten van deze dag in verkorte vorm aan. De auteurs zijn werkzaam bij de sectie ‘Kind en Media’ van de Rijksuniversiteit Leiden. Hugo Verdaasdonk vormt hierop een uitzondering, maar donateurs is bekend dat op het gebied van de kinderen jeugdliteratuur de Universiteit van Leiden en de Katholieke Universiteit Brabant nogal eens samenwerken.
De sectie Kind en Media is in 1985 gestart als een ‘vernieuwingsgebied’ binnen de faculteit sociale wetenschappen. De sectie verzorgt doctoraalonderwijs op het gebied van de kind en media studies (inclusief de kinder- en jeugdliteratuur). Het bijvak staat open voor studenten van alle studierichtingen.
Met ingang van het komende studiejaar is het mogelijk om af te studeren bij de sectie Kind en Media. Hiertoe is binnen de vakgroep Algemene Pedagogiek een afstudeervariant Kind en Media opgenomen. Geïnteresseerden kunnen bij de sectie een informatiebrochure aanvragen.
Het onderzoek heeft vooral betrekking op het thema ‘TV kijken en lezen’. In dit kader loopt een drietal projecten waarin studenten kunnen participeren:
a. | Experimenteel onderzoek naar de verschillen tussen de cognitieve verwerking van verhalen die in verfilmde (TV) en tekstuele vorm (boek) worden aangeboden. |
b. | Experimenteel onderzoek naar de invloed van film en boek op de fantasie van kinderen. |
c. | Longitudinaal onderzoek naar de invloed van televisie kijken op het vrijetijdslezen en de leesvaardigheid van de jeugd. |
Daarnaast verricht de sectie onderzoek in samenwerking met de Stichting Nederlandse Onderwijs Televisie en de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS.
Door middel van praktijk- en onderzoekstages, scripties e.d. is het mogelijk in delen van het onderzoek te participeren. Een lijst van publikaties van de sectie is op aanvraag verkrijgbaar.
Toin Duijx
april 1989