Hartstikke plezant. Verhalen uit Vlaanderen en Nederland
Toin Duijx en Els de Groen
Op de Noord-Zuid ontmoeting werd door Selle de Vos van uitgeverij Infodok de eerste exemplaren van de bundel Hartstikke plezant. Verhalen uit Vlaanderen en Nederland aangeboden aan ondermeer de burgemeesters van Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. Herman Kakebeeke verzorgde op magnifieke wijze de omlijsting van deze aanbieding.
Els de Groen was heel de dag aanwezig en schreef daarover in Hervormd Nederland van 10 december 1988. Over de bundel schreef zij het volgende:
‘Hartstikke plezant is de titel van een bundel verhalen, gedichten en tekeningen van Nederlanders en Vlamingen voor lezers vanaf minimaal 9. Een smakelijke hutspot, noemt Jac Linders het. Hij is de Nederlandse schrijver die, tijdens de eerste Noord-Zuid ontmoeting in 1986, op het idee kwam zo'n bundel te maken. Het moest een boek worden als een gedenksteen, waaraan iedereen kon zien dat vertellers-op-papier uit twee buurlanden samengekomen waren.
Hartstikke plezant is een kloeke gedenksteen geworden, met bijdragen van meer dan veertig tekenaars en schrijvers, plus biografietjes waarin ze zichzelf aan de lezer voorstellen. De kwaliteit is wisselend en varieert van “wel aardig” tot “bijzonder goed”.
In de laatste categorie vallen de bijdragen van Lisette Hoogsteyns en Bart Moeyaert. Hun verhalen onderscheiden zich van de meeste andere door een prachtig spel met de taal.
“Er zat een streepje zon in de vrieslucht, maar de wind beet nijdig in mijn oren en blote knieën”. Dat is een fragment uit “Mekka”, het korte verhaal van Lisette Hooysteyns, waarin ze de jeugdherinneringen aan de oorlog beschrijft. Mekka is de geit die haar hongerige familie van vaders maandloon koopt, om een dag later te ontdekken dat het dier morsdood in het stro ligt. Geen melk dus en geen maandloon. De ik-figuur, een elfjarig meisje, stelt zich tot taak haar familie koste wat het kost aan een kannetje melk te helpen. Het spannende verhaal heeft een verrassende en ontroerende ontknoping. Hoogsteyns beeldende taalgebruik kun je