In de spiegel. Beeld van de immigrant in kinderboeken
Immigranten spelen vaak een hoofdrol in kinder- en jeugdboeken. ‘Het beeld van de barbaarse primitieveling werd in de jaren '70 in de jeugdliteratuur afgelost door dat van de zielepoot, slachtoffer van zijn milieu, van verdrukking of natuurrampen... en dus rechthebbend op een flinke portie medelijden’. ‘Zowel vreemde volkeren elders als minderheden in ons land worden als problemen benaderd en in die zin zijn beide groepen meer dan eens aanwezig in die jeugdboeken die zoveel mogelijk sociale wantoestanden op een hoopje willen gooien, soms a rato van een probleem per drie pagina's.’
Centraal in dit onderzoek staat de vraag op welke manier immigranten in jeugdboeken naar voren komen: op welke sectoren ligt al dan niet de klemtoon, wat wordt er al dan niet bewust verzwegen, in hoeverre is de geboden informatie correct, in hoeverre zijn de onwaarheden veelzeggend?
Voor deze studie zijn alleen Nederlandstalige verhalen, geschreven voor de jeugd van 4 tot en met 18 jaar, geanalyseerd. Binnen het onderzoek zijn verschillende analyseschema's gehanteerd. Allereerst een kwantitatieve methode, waarbij men zich vooral concentreert op de inhoud van het boek; vervolgens een kwalitatieve inhoudsanalyse, waarbij de inhoud als weergave van diepere fenomenen aan de orde komt. Uitgebreid wordt aandacht geschonken aan de ontwikkeling van deze analysemodellen. Deze inhoudsanalyses worden verder nog aangevuld door een meer gedetailleerde semiotische benadering.
De resultaten van de kwantitatieve analyse zijn ondergebracht in een aantal thema's, zoals ‘immigranten als centrale personages’, ‘land van herkomst’, ‘geslacht’ en ‘uiterlijk’. Een voorbeeld. In bijna alle boeken wordt het uiterlijk van de personages uitgebreid beschreven. ‘Opvallend is ook de behoefte van Vlaamse auteurs om uiterlijke kenmerken expliciet positief te evalueren, als om elke beschuldiging van racisme bij voorbaat te kelderen.’
De resultaten van de kwalitatieve inhoudsanalyse worden omschreven als de resultaten van een ‘niet-systematische inhoudsanalyse (...) waarbij men na een inhoudsparafrase van een aantal uitgaven rond een bepaald thema tot een serie persoonlijke conclusies komt’. Grof-veralgemenend mag gesteld worden dat het beeld van immigranten een bescheiden ont-victimisering doormaakt en in een meer realistische context wordt uitgewerkt. Ook ‘vertelstandpunt’, ‘ruimte’ en ‘temporeel verloop’ blijken van belang te zijn.