Thom Hoffman en Kenneth Herdigein in Zoeken naar Eileen
waarmee hij de
suggestie wekt van een filmische opening. Een scenario ziet er namelijk heel anders uit. Benadrukt De Winter het fictionele karakter van zijn vertelling door te suggereren dat we in een film terecht zijn gekomen? Kortom, wat is het effect van deze passage precies? Dát zou een recensent zich moeten afvragen.
De Winter suggereert allerlei camerabewegingen, maar die zijn in de eerste plaats bedoeld om als verteller de reacties van het publiek te sturen: ‘Die heet dus meneer Green. Goed onthouden.’ En: ‘Het publiek weet niet wie met ze bedoeld wordt. Maar het vertrouwt erop dat later zal worden onthuld wie ze is. In goede films gebeurt nooit iets zonder reden.’ Een filmische beschrijving is in dit geval dus niet zozeer een beschrijving die de scenarist en na hem de regisseur direct kan gebruiken, maar eerder iets wat bij de lezer een hevige visuele en auditieve gewaarwording oproept, en wat door De Winter ook uitdrukkelijk zo bedoeld is. Ik zal een aantal andere voorbeelden geven - ze zijn met veel andere uit te breiden.
Zoeken naar Eileen W. begint met de beschrijving van een meisje in een bus. Het interieur kunnen we daardoor bijna uittekenen. Ook het slot van deze roman is een spel met filmconventies, maar daarover straks.
La Place de la Bastille bevat een uitgebreide beschrijving van Pauline, de minnares van de verteller. Een cruciale wending in de novelle wordt veroorzaakt door de foto die de verteller van Pauline maakt. Daarop blijkt ook iemand te staan die sterk op de verteller lijkt. Zijn verdwenen tweelingbroer Philip?
Het zeventiende hoofdstuk van Vertraagde roman (1982) begint aldus: ‘Laten we nu even dichterbij komen op de laatste avond die ze samen doorbrachten.’ De camera zoomt dus in. Ze, dat zijn de hoofdpersoon, een schrijver, en de aanvallige Maaike die hij in Rome heeft leren kennen. Tegen het einde van het verhaal neemt de schrijver plaats op de stoel van de Nederlandse ambassadeur in Praag. Hoe ziet het personage Hoffman de omgeving?
Hoffman's honger (1990) bevat de scènes van Hoffmans stervende dochtertje Esther in het ziekenhuis en beschrijft de al genoemde pornofilm met haar zusje Mirjam in de hoofdrol. Een cruciale en visueel spannende scène is de aankomst van Hoffmans vriendin Vera vanuit Oost-Berlijn in het Westen, op het moment dat de Muur valt.
SuperTex begint met een gedetailleerde beschrijving van de spreekkamer van de psychiater die de verteller bezoekt. De roman bevat bovendien de cruciale scène waarin de verteller, die in zijn Porsche door Amsterdam racet, op de hoek van de Banstraat en de De Lairessestraat een chassidische familie, uiteraard op weg naar de synagoge, dreigt te scheppen. Hij kan niet voorkomen dat de bolide een orthodoxe jongen net even raakt. De reactie van de chassiden doet hem nadenken over de vraag in hoeverre hij, sabbatschender, in een auto die door de hofconstructeur van Hitler is bedacht, vervreemd is van zijn achtergrond.
De ruimte van Sokolov (1992) begint met de gedetailleerde beschrijving van de omgeving waarin een moord is gepleegd, in een wijk in het zuiden van Tel Aviv. Aan het slot van de roman begint eenzelfde beschrijving aan het strand van Tel Aviv, die deels tot doel heeft de nieuwe, welvarende omstandigheden van hoofdpersoon Sokolov, een voormalig Russisch ruimtevaartgeleerde, te illustreren. De ruimte biedt uiteraard veel visuele mogelijkheden.
God's gym, De Winters laatste roman, kent een proloog en een epiloog, geschreven door God (een sportschoolhouder, geen opperwezen) vol details, tijden, locaties en andere filmische gegevens. De stijl doet soms ook denken aan De Winters synopsis voor de film Zoeken naar Eileen. Deze boekensteunen die het eigenlijke verhaal flankeren, zijn bedoeld om het verhaal - eerst de geschiedenis van de dochter van de hoofdpersoon die bij een verkeersongeluk