Karaoke en kinderverdriet
Willem Wilmink in het Letterkundig Museum
Die mooie school, daar stond je met een pas gejatte sigaret in 't fietsenrek, daar nam je bibbering en scheel en van ellende groen en geel opnieuw een trek.
‘De oude school’ is een van de vele jeugdherinneringen die Willem Wilmink in zijn liedjes vereeuwugde. Op de Wilminktentoonstelling die vanaf 18 september in het Letterkundig Museum in Den Haag geopend is, zijn de school, de schuilkelder, de zolderkramer uit Wilminks jeugd, en een nagebouwd café (‘met lage zoldering en geen wc’) te bezoeken in een speciaal aangelegde Wilminkstraat. Een karaokebar is er ook, om de hits voor alle leeftijdscategorieën - van ‘deze vuist op deze vuist’ tot ‘Hilversum III’ - uit volle borst mee te zingen.
Want dat is waar de vorig jaar overleden schrijver het bekendst om werd: de teksten die hij schreef voor het cabaret en voor televisieseries als De film van ome Willem, de Stratemaker opzee show en J.J. de Bom, voorheen de Kindervriend. Maar de tentoonstelling toont ook onbekende kanten van de schrijver die zich als geen ander ontfermde over universele jeugdherinneringen. Een boekje waarin hij met wiskundige precisie en een grote fascinatie voor de gotiek de gevels van bekende kathedralen natekende, met de bijbehorende berekeningen, bijvoorbeeld. Of, ongetwijfeld even ontroerend: Wilminks eerste liefdesgedichten, in een oud schoolschrifte.
18 september t/m 10 april, letterkundig museum den haag op 17 september zendt de nps een documentaire uit over willem wilmink , bij de tenstoonstelling verschijnt ook een schrijversprentenboek.