Brugge; Brugge reikt een sleutel aan die toegang verleent tot Gezelles poëzie. Welke Gezelle? Welk Brugge? Hoe vertrouwd de schrijver van de leeswandeling ook mag zijn met de woorden en de oorden van de dichter, hij komt niet verder dan een interpretatie van zijn poëzie, dan een visie op zijn stad. Zelfs beroemde schrijvers van reisverhalen verzuchten dat er in de wereld niets meer te ontdekken valt. Bij nader inzien is dat onzin. De ontdekking van Amerika was niet het einde, maar een begin. Niemand kent Brugge, niemand kent Gezelle. Daarom is de verkenning zo boeiend. De schrijver leest en herleest het literaire werk en studies daarover, ontwikkelt een visie op hoe Gezelle de stad zag, haar geschiedenis, haar wezen, haar toekomst. Hoe dicht stond in zijn ogen de Brugse mens, cultuur, taal in haar middeleeuwse glorietijd bij de oorspronkelijke schepping, bij God en Zijn Natuur. En hoe vervreemdde de Vooruitgang Brugge van zichzelf! Terug, Brugge, terug! Wat een machtige achterwaartse visie die (gedeeld door invloedrijker denkers en doeners) de stad via een neogotisch, neo-middeleeuws reveil voorwaarts stuwde. De schrijver leest verder en ontdekt andere Gezelles, de genadeloze polemist, de volkse humorist, de natuurmysticus, de missionaris die de wereld afreisde ‘in den geest’, de gelegenheidsdichter en de pure woordkunstenaar...Hij kruipt in de huid van Gezelle en wandelt door zijn straten, neemt zijn intrek in het geboortehuis, het Engels Klooster, het Grootseminarie. Hij ziet wat de dichter zag, kan zich verbeelden wat verdwenen is en zelfs wat Gezelle over het hoofd zag. Bijvoorbeeld dat het geboortehuis oorspronkelijk van de Adornes was en daardoor verwijst naar een ander Brugs middeleeuws verleden, dat van rijkdom mede gebaseerd op de internationale handel. De schrijver zet zich aan het lezen van wetenschappelijke studies over het verleden en het heden van de stad. Hij informeert zich over de visie op de stad van
Gezelles vijanden, de liberale vooruitgangsdenkers die een zeehaven wilden, en over de visie van de huidige Brugse bestuurders die, in het kader van Brugge 2002, culturele hoofdstad van Europa, benadrukten dat de grootheid van het verleden berustte op welvaart en eigentijdse kunst en cultuur. Du choc des opinions jaillit la vérité. Postmoderner: uit de botsing van visies ontspringt een beter inzicht. Voldoende om een wandelroute uit te tekenen langs de woningen, de kerken, de molens, de straten en de reien die diepte en veelduidigheid hebben gekregen, die de schrijver en zijn stad openbaren, die de lezer uitnodigen in gedachten en later metterdaad zijn kamer te verlaten om zijn eigen kijk op Gezelle en op Brugge te confronteren
Brugge
met die van anderen. Deze confrontatie veronderstelt bij de schrijver een literaire houding, een keuze voor een beeldende, veelduidige taal en bij de lezer een literair verwachtingspatroon. De beweging van het wandelen én het ritme van het lezen maakt de geest vrij. Ervaringen kunnen associatief verbindingen met elkaar aangaan.
Leeswandelingen nemen de lezer, de tekst en de stad serieus. Zij rusten de lezer toe voor een lees- en wandelavontuur, voor een speurtocht naar de woorden die een oord verraden, naar het oord dat woord is geworden.
bert vanheste is voorzitter van de nijmeegse stichting het vlaams cultureel kwartier. eind 2002 publiceerde hij bij meulenhoff de stad is woord geworden. leeswandelingen door antwerpen en brugge.